Za policijskog komesara KS-a do sada se prijavila dva kandidata

Radiosarajevo.ba
Za policijskog komesara KS-a do sada se prijavila dva kandidata
FOTO: Radiosarajevo.ba / MUPKS
Do petka, 14. aprila, na adresu Skupštine Kantona Sarajevo stigle su dvije prijave za poziciju policijskog komesara MUP-a KS-a. Kako saznajemo, do sada su se prijavila dva kandidata, ali će se u obzir uzeti još i prijave koje pristignu poštom.

Prema riječima predsjedavajućeg Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara MUP-a KS-a Samira Čorbe, na konkurs su se prijavili v. d. policijskog komesara Mevludin Halilović i načelnik Sektora kriminalističke policije KS-a Džafer Hrvat.

"Sekretar Nezavisnog odbora obavijestio nas je da su do kraja prošle sedmice stigle dvije prijave, ali kako bismo ispoštovali proceduru, prijave ćemo primati još nekoliko dana. Riječ je o prijavama koje bi eventualno trebala stići poštom. Do srijede bismo trebali znati sve podatke“, kazao je Čorbo za Radiosarajevo.ba.

Istaknuo je da se na konkurs za policijskog komesara mogu prijaviti kandidati iz cijele Bosne i Hercegovine, ako, kako je pojasnio, ispunjavaju sve uvjete prijave.

"U nastavku procedure izbor policijskog komesara izvršit ćemo selekciju kandidata, pregledati prijave koje su pristigle te obaviti razgovore s kandidatima. Dva kandidata ćemo predložiti Vladi KS-a, odnosno prvoplasiranog i drugoplasiranog", zaključio je naš sagovornik.

Krajem marta objavljen je konkurs za policijskog komesara MUP-a KS-a koji je raspisao Nezavisni odbor Skupštine KS-a. Na objavljeni konkurs mogli su se prijaviti kandidati iz svih policijskih agencija u BiH koji su ispunjavali uvjete propisane Zakonom o unutrašnjim poslovima KS-a i Zakonom o policijskim službenicima KS-a.

Podsjećamo, otkad je Vahid Ćosić smijenjen s pozicije policijskog komesara, funkciju v. d. na ovoj poziciji obnaša Mevludin Halilović. Zakon o unutrašnjim poslovima regulirao je da na poziciju komesara mogu biti imenovani, odnosno mogu se prijaviti na konkurs samo policijski službenici s minimalnim iskustvom od tri godine provedene u činu glavnog inspektora, osim ostalih zakonom propisanih stavki.

Kao potencijalna imena za budućeg policijskog komesara, ranije su se spominjali Fahrudin Halač, načelnik Prve policijske uprave (PU), Idriz Efendić, bivši samostalni inspektor i bivši načelnik Pete PU, te Himzo Selimović koji trenutno obnaša funkciju načelnika Operativno-komunikacijskog centra MUP-a KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije