Posjeta / Komesar Varhelyi s rukovodstvom bh. Parlamenta razgovarao o velikom koraku ka EU

09. 10. 2020. u 17:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Evropska unija namjerava osigurati 9 milijardi eura za grantove i preko 20 milijardi koji se osiguravaju kroz garancije što je trećina ukupnog GDP-cijelog Zapadnog Balkana, te bi zahvaljujući toj finansijskoj injekciji moguć rast BDP u regionu iznosio od 3,6 posto, mada ima i onih koji tvrde da bi brojka rasta mogla biti veća.

Istakao je ovo danas komesar Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, tokom sastanka s rukovodstvom Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, osnovni cilj trodnevnog radnog boravka gospodina Varhelya u šest zemalja Zapadnog Balkana je predstavljanje novog investicijskog plana EU koji će biti poticaj cijelom regionu, ali i ukazivanje na potrebu da zemlje koje teže pridruženju Evropskoj uniji prethodno moraju provesti korjenite reforme.

Komesar je, govoreći o planiranim grantovima, dodao da će u plasmanu ovih sredstava biti preferirani razvojni projekti koji će značiti istinski napredak ekonomije. Kao najintresantnije oblasti istaknuo je infrastrukturno povezivanje glavnih gradova regiona, jačanje širokopojasne internet mreže s ciljem uspostavljanja nove digitalne ekonomije, supstituciju uglja takozvanom obnovljivom i zelenom energijom te polje obrazovanja i stvaranje od BiH atraktivnog i prosperitetnog regiona u kojem će mladi stručnjaci tražiti svoju budućnost.

Varhelyi je danas pozdravio inicijativu Mali Šengen kao priliku za lakši i brži potok roba, investicija i usluga između zemalja regiona.

Posebno je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su usaglašeni uslovi za održavanje lokalnih izbora u Mostaru kao i Strategija za rad na predmetima ratnih zločina.

Članovi rukovodstva domova saglasili su se sa komesarom da je u Bosni i Hercegovini potrebno intenzivno raditi na stvaranju povoljne investicijske klime što podrazumijeva cijeli niz reformskih zahvata na raznim poljima.

Pozitivno je ocijenjena činjenica da je nakon uspostave vlasti snažno pokrenut proces ispunjavanja 14 prioriteta neophodnih za dobijanje EU kandidatskog statusa.

Izraženo je očekivanje da bi taj veliki korak ka EU mogao biti napravljen do ljeta 2021. godine, a danas je potcrtano da je u tim razvojnim procesima saradnja s međunarodnom zajednicom vrlo poželjna, ali da je do rješenja potrebno doći prije svega kroz intenzivan dijalog i djelovanje domaćih političkih aktera.

"Također, pozdravljena je činjenica da posljednje aktivnosti pokazuju da se stvara nova politička energija i da EU pokazuje pojačan interes za zemlje Zapadnog Balkana. Sredstva koja su namijenjena za njihov ekonomski napredak mogla bi uz kvalitetno investiranje preporoditi zemlje regiona a gospodin Varhelyi istaknuo je da bi u njihovoj realizaciji trebale učestvovati domaće privredne kompanije i kompanije koje dolaze iz zemalja Evropske unije", saopćeno je nakon sastanka.

Danas je istaknuto i da je u najužoj vezi sa ekonomskim reformama i cijeli niz političkih poteza koji moraju biti povučeni kako bi u BiH bio stvoren pozitivan ambijent. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA