Varhelyi: U Sarajevo sam došao sa dobrim vijestima

0
Radiosarajevo.ba
Varhelyi: U Sarajevo sam došao sa dobrim vijestima
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak u Sarajevu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem.

Sastanku su prisustvovali i entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković i gradonačelnikom Distrikta Brčko BiH Sinišom Milićem.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, teme sastanka bile su izvještaj o napretku BiH ka EU kao i Ekonomsko-investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan i makrofinansijska pomoć za BiH.

Izvještaj o napretku

"Informacija Evropske komisije da je Zapadni Balkan važan prirotitet nas je ohrabrila i dala nadu da će se proces proširenja nastaviti. BiH i geografski i civilizacijski pripada Evropi. Najveći broj građana je jasno opredjeljen za taj put", rekao je Tegeltija. 

Nama je jako važno da je u izvještaju Zapadni Balkan ponovo na agendi Evropske unije, dodao je on.

On je potcrtao i kako je Vijeće ministara spremno da ubrza proces približavanja, da se pokreću znatni napori na tom putu.

Osvrnuo se na izvještaj o napretku te podsjetio da je on od maja 2019. kada i nije bilo formirano Vijeće ministara.

"Zbog toga tamo ima i pozitivnih ocjena, ali i ukazivanja da u pojedinim oblastima nismo ništa uradili.  Javnost mora da zna da smo u posljednjih pet-šest mjeseci riješili pitanje izbora u Mostaru, da smo donijeli reforme javne uprave ili tretiranja ratnih zločina", kazao je Tegeltija.

Najlošije je ocijenjena u izvještaju oblast vladavine prava.

"Siguran sam da će BiH nastaviti sa ispunjavanjem svojih obaveza. Komesar je istakao da je njegova opredijeljenost da do ljeta 2021. BiH dobije kandidatski status", zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Varhelyi je rekao da je sretan što je u Sarajevu. Ovo je prvi put da je posjetio BiH kao komesar.

"Drago mi je što danas dolazim s dobrim vijestima. Napomenuo bih da je velika šansa pred nama, pred regionom. Od prvog dana novi saziv Evropska komisija djeluje sa jasnom porukom, a to je da je Zapadni Balkan prioritet. Radimo na jačanju odnosa u regionu. I ne samo to, nego mi Zapadni Balkan vidimo kao dio Evrope i vidimo dugoročno ili kratkoročno kao potpuno integrisanog u Evropsku uniju", istakao je Varhelyi.

Podsjetio je da se radi na novoj metodologije proširenja, počeli su pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te su počeli projekt ubrzanog oporavka od krize COVID-19.

Finansijska injekcija

Naveo je da danas svjedočimo i što predstavljaju je treći i konačni element iz nove revidirane strategije, strategije proširenja za zapadni Balkan, a to je novi ekonomsko-investicijski plan. 

"Zajednički radimo i zajednički ulažemo u razvoj privreda i zajednički radimo na razvoju regiona, zato radimo na investicijsko-razvojnom planu. Planirana je finansijska injkecija od 9 milijardi za grantove, te privlačenja investicija u iznosu do 20 milijardi i vjerujemo da bi samo ova sredstva mogla omogućiti ekonomski rast regije od preko tri posto godišnje", rekao je komesar za proširenje. 

Zahvaljujući ovoj injekciji mogao bi donijeti rast BDP-a od 3,6 posto, ustvrdio je on.

Za danas je planiran i sastanak sa članovima Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

Varhelyi je ranije boravio u posjetu Beogradu i Prištini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije