Komandant Foggo o NATO Štabu Sarajevo: Već 25 godina rastemo zajedno sa BiH

Radiosarajevo.ba
Komandant Foggo o NATO Štabu Sarajevo: Već 25 godina rastemo zajedno sa BiH
FOTO: NATO / Admiral James Foggo

Povodom 15. godišnjice NATO Štaba Sarajevo, javnosti se obratio komandant Združenih savezničkih snaga u Napulju Admiral James Foggo.

Prema njegovim riječima, tokom svoje mornaričke karijere je pažljivo pratio događaje na Balkanu, posebno u Bosni i Hercegovini. Kako je kazao, fasciniran je raznolikošću ljudi koji u njoj žive, bogatom historijom i živom kulturom.

Zatim se osvrnuo na pitanje sigurnosti u ovom dijelu svijetu.

"Vjerujem da će sigurnost i stabilnost na Balkanu voditi ka prosperitetu. Prosperitetu za sve ljude u Bosne i Hercegovine neopterećene događajima iz prošlosti", rekao je Foggo.

Podsjetio je da se obilježava postojanje 15 godina NATO Štaba Sarajevo, ali da:

"NATO-ovo ulaganje u Bosnu i Hercegovinu traje već 25 godina i od tada rastemo zajedno, kao partneri. Evo tek nekoliko primjera - iako je NATO pružao podršku mnogim nastojanjima reformi odbrane u Bosni i Hercegovini, te reforme ne bi bile moguće bez saradnje i kolektivne volje vaših političkih i institucionalnih lidera. Cijenimo njihov kontinuirani interes i podršku."

Naglasio je da, kako je kazao, Oružane snage Bosne i Hercegovine izvoze svoju snažnu predanost sigurnosti izvan granica Bosne i Hercegovine.

Poručio je da je NATO Štab Sarajevo predan sigurnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije