Komandant EUFOR-a uputio izjavu za javnost: Zašto sam pozvao rezervne snage

4
Radiosarajevo.ba
Komandant EUFOR-a uputio izjavu za javnost: Zašto sam pozvao rezervne snage
Foto: EPA-EFE / General major Anton Wessely

"Kao vojnik i komandant snaga EUFOR-a nemam namjeru da učestvujem u političkim pitanjima, međutim jako sam razočaran određenim izjavama datim u javnosti u vezi EUFOR-a."

Navodi se ovo danas, u izjavi komandanta EUFOR-a general majora Antona Wesselya. Podsjetimo, član Predsjedništva BiH u današnjoj je sramotnoj tiradi govorio o njemačkim vojnicima, EUFOR-u, Althea misiji i slično - više o tome možete čitati OVDJE.

"Stoga osjećam", piše general major, "da je važno iskoristiti ovu priliku i ponoviti da EUFOR ostaje 100 posto posvećen BiH i evropskoj budućnosti koja će neizbježno voditi ka prosperitetnijoj budućnosti svih gradana BiH.

"EUFOR je nepristrasna, sposobna vojna snaga koju čine vojnici iz 19 država koji rade zajedno s našim partnerima u BiH. EUFOR će nastaviti da izvršava svoje zadatke nepristrasno i da se prema svim građanima BiH odnosi s poštovanjem i na jednak način.

Kao što je većini gradana BiH poznato, zbog pogoršanja sigurnosne situacije u svijetu odlučio sam da pozovem dio rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan BiH kao pojačanje snagama EUFOR-a u zemlji. To smo uradili kako bi snage EUFOR-a u zemlji mogle pružiti brzu i efikasniju podršku svim našim partnerima u BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

To osoblje je sa sobom donijelo potrebnu vojnu opremu kako bi mogli efikasno izvršavati dodijeljene zadatke, a građani BiH imali više pouzdanja u pogledu sigurnosne situacije u zemlji", zaključio je komandant u svojoj izjavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije