Komandant bužimskih 'Gazija' prvostepeno osuđen na četiri godine: "Ne dozvolite da vam ogade državu"

7
L. Memčić
Komandant bužimskih 'Gazija' prvostepeno osuđen na četiri godine: "Ne dozvolite da vam ogade državu"
FOTO: Facebook / Safet Isaković

Safet "Džidžo" Isaković, komandant interventno diverzantskog voda "Gazije" u sastavu 505. bužimske brigade 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine osuđen je na četiri godine zatvora presudom Vrhovnog suda Federacije BiH koji ga je proglasio krivim za komandnu odgovornost, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Isaković je oslobođen svih tačaka optužnice osim one za komandnu odgovornost. Odbrana Safeta Isakovića je uložila žalbu.

Dva puta oslobođen krivice

"Džidžo" je bio bliski ratni saradnik generala Izeta Nanića, a uhapšen je u akciji SIPA-e 2016. godine po naredbi Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da je navodno počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Isaković je po istim tačkama optužnice dva puta bio oslobađan krivice. U prvostepenom postupku Kantonalni sud u Bihaću oslobodio ga je optužbi da je u julu 1995. godine ubio zarobljenog pripadnika Vojske RS u rejonu Ćorkovače na području Bosanske Krupe te naredio ubistvo drugog.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona uputilo je potom žalbu Vrhovnom sudu FBiH, a rješenjem Vrhovnog suda od 4. novembra 2021. godine, prvostepena presuda je ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Prije 29 godina ljuti Krajišnici zaustavili operaciju Breza 94: Zamalo i presudili zločincu Mladiću

Prije 29 godina ljuti Krajišnici zaustavili operaciju Breza 94: Zamalo i presudili zločincu Mladiću

U ponovljenom prvostepenom postupku Isaković je ponovo oslobođen optužbi presudom Kantonalnog suda u Bihaću od 17. februara 2022. godine.

Tužilaštvo je ponovo uložilo žalbu, a Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH donijelo je rješenje kojim se žalba uvažava te se određuje održavanje pretresa pred tim sudom.

"Za Bosnu do sudnjeg dana"

Safet Isaković je nosilac najvećeg ratnog priznanja značke "Zlatni ljiljan". 1995. godine je tokom borbi izgubio dva brata u istom danu.

Nakon presude se oglasio na Facebooku, zahvalio na podršci i poručio: "Za Bosnu do sudnjeg dana".

Sila Nebeska: Peti korpus Armije RBiH prije 28 godina oslobodio je Veliku Kladušu

Sila Nebeska: Peti korpus Armije RBiH prije 28 godina oslobodio je Veliku Kladušu

"Čovjek svaku bol i nepravdu podnosi lakše kada zna da ima istinske prijatelje koji pruže ruku kada je najpotrebnija. Ja svoju pravnu borbu nastavljam dalje, a sve vas iz srca zamoljavam ne dozvolite dušmanima da vam ogade državu i nemojte sebi dozvoliti nikad da izjednačite ovo parče zemlje koja se zove Bosna i Hrecegovina, natopljeno krvlju šehida i gazija sa korumpiranim sistemom. 

Zapamtite drżava je iznad svega Još jednom hvala vam svima i zapamtite država je iznad svega.
Za Bosnu do sudnjeg dana", napisao je.

Safet Isaković u jednom danu izgubio dva brata
FOTO: Facebook: Safet Isaković u jednom danu izgubio dva brata

505. viteška brdska brigada, na čijem je čelu od osnivanja pa sve do svoje smrti bio čuveni general Izet Nanić, bila je u sastavu Petog korpusa Armije RBiH, a u njen sastav ušlo je i nekoliko samostalnih jedinica uključujući i specijalne jedinice "Hamze" i "Gazije".

Pripadnici ovih jedinica važili su za neustrašive borce, veliki broj ih je položilo živote za odbranu BiH.
 
Pripadnici 505. viteške brdske brigade istakli su se u mnogobrojnim bitkama protiv VRS i Abdićevih pristalica, posebno u bici Breza '94 u kojoj su zaustavili napad srpskih snaga na tzv. 'bihaćki džep'. VRS je tom prilikom predvodio lično Ratko Mladić koji je u akciji ranjen na teritoriji općine Bužim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije