Koljeno policajca na vratu bh. poljoprivrednika, ministar Delić tvrdi da je u skladu sa zakonom?!

4
Radiosarajevo.ba
Koljeno policajca na vratu bh. poljoprivrednika, ministar Delić tvrdi da je u skladu sa zakonom?!
Foto: Printscreen / Koljeno policajca na vratu bh. poljoprivrednika u Odžaku

Ministar unutarnjih poslova Posavskog kantona Đuro Delić odgovorio je Parlamentu Federacije BiH nakon što je iz Zastupničkog doma, od zastupnika Admira Čavalića, stiglo pitanje o tome što je poduzeto nakon prekomjerne upotrebe sile policajaca prema poljoprivredniku u Odžaku tokom mirnih protesta održanih 4. jula.

"Zanima me je li tokom protesta poljoprivrednika u Odžaku zabilježena prekomjerna upotreba sile od strane nekih policajaca? Konkretno, stavljanjem koljena na vrat jednog od poljoprivrednika – što je vidljivo na jednom od video snimaka dostupnih na društvenim mrežama. Zanima me je li proceduralno dopušteno postupanje 'koljenom na vrat' (koje može izazvati nedostatak kisika u mozgu ozlijeđene osobe)?", postavio je pitanje Čavalić.

Ministar Đuro Delić je odgovorio da je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a PK dala mišljenje o opravdanosti upotrebe sile komandantu policije, u kojem se navodi da je početni izvještaj o upotrebi sile i mišljenje o opravdanosti upotrebe sile, sačinjeno od strane rukovoditelja organizacijske jedinice, dostavljeno pravodobno.

Mladić iz BiH u subotu bio kum na svadbi, a u nedjelju ga udarila struja

Mladić iz BiH u subotu bio kum na svadbi, a u nedjelju ga udarila struja

"Postupak pravilnosti i zakonitosti upotrebe sredstava prisile proveden je u skladu s člankom 32. Zakona o policijskim službenicima PŽ, te člancima 4., 7. i 9. Pravilnika o upotrebi sile.

Također, iz izvještaja o upotrebi sile, službenih zabilješki i drugih priloga u spisu, vidljivo je da su osigurani svi potrebni elementi za opravdanost upotrebe sile", odgovorio je ministar Đuro Delić.

Inače, lokalni poljoprivrednici su protestuirali u Odžaku u sklopu višegodišnje borbe za državno poljoprivredno zemljište, a protesti su kulminirali nakon što su policajci brutalno savladali jednog poljoprivrednika.

Jezive scene iz Odžaka potresaju BiH, policajci poljoprivredniku slomili rebro 04.07.2024. Već niz godina u Odžaku traje trakavica oko državnog poljoprivrednog zemljišta u koju su uključeni Općina Odžak, Ministarstvo poljoprivrede Posavske županije, firma Poljoprivrednik iz Dervente te lokalni poljoprivrednici iz Odžaka. Lokalni poljoprivrednici već godinama tvrde kako vlast sve radi da velike količine zemljišta u Odžaku izruči na obradu firmi Poljoprivrednik iz Dervente. Cijeli slučaj već godinama je na sudu, a sudskom odlukom donesen je zaključak kojim do rješenja sporova koji se vode oko zemljišta nitko nema pravo obrađivati zemljište. Lokalni poljoprivrednici su jutros nakon što su traktori firme poljoprivrednik iz Dervente počeli obrađivati zemlju pozvali policiju, te se okupili pored parcele, da bi kako prenose svjedoci, policajci fizički napali jednog od poljoprivrednika te mu nanijeli teže ozljede, slomivši mu rebro. Iz odžačke policije danas za medije nije bilo izjava, a poljoprivrednici tvrde kako je upotrijebljena prekomijerna sila, te da se radi na podizanju tužbe protiv policajaca. Izvor;federalna.ba/Matias Zečević

Posted by Ljudi i Zivot Bosanske Posavine on Thursday, July 4, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije