Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Ahmiće i poklonila se žrtvama

Radiosarajevo.ba
Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Ahmiće i poklonila se žrtvama
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas Ahmiće iako to protokolom nije bilo najvljeno.

Grabar-Kitarović se poklonila žrtvama Ahmića kod spomen-obilježja i položila cvijeće. U Ahmićima je 16. aprila 1993. godine ubijeno 116 Bošnjaka među kojima je bilo 33 žena i djece. Ovaj zločin otkrili su pripadnici mirovnih snaga UN-a.

U Ahmićima je bio ranije predsjednik Ivo Josipović koji je kazao da bi Grabar-Kitarović trebala posjetiti Ahmiće. 

Hronologija zločina u Ahmićima

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), ubijeno je 116 Ahmićana od čega su 33 bili žene i djeca. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko mjeseci.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina. Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine.

Kolinda Grabar Kitarovic u Ahmicima Foto Patria.jpg - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

Noć prije napada evakuirani su Hrvati iz tih sela. HVO je napad započeo prvo iz daljine granatirajući Ahmiće-Šantiće, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće napadajući civile i njihovu imovinu i koristeći zapaljive svjetleće metke i eksploziv. Vojnici HVO-a zapalili su skoro svaku kuću Bošnjaka u Ahmićima-Šantićima, kao i dvije džamije.

Podsjećamo, predsjednica Hrvatske danas završava službeni posjet Bosni i Hercegovini obilaskom nekoliko općina na području srednje Bosne u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

Prvobitno planirani trodnevni posjet skraćen je za jedan dan pa je obilazak Tuzle, Dervente i Orašja otkazan, a razlozi za to isključivo su organizacijske prirode. Iz krugova bliskih predsjednici saznaje se kako će taj dio sjeverne Bosne posjetiti u martu kada njen ured bude privremeno izmješten u Brodsko-posavsku županiju.

Zbog vremenskih uslova otkazan je i planirani obilazak franjevačkog samostana na Gučoj Gori kod Travnika pa će predsjednica posjetiti Novu Bilu, Vitez, Žepče i Usoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije