Rezime / Koliko je podignutih optužnica za ratne zločine u 2021. godini

31. 12. 2021. u 10:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Broj podignutih optužnica u 2021. godini, u odnosu na broj predmeta je za 31 posto veći u odnosu na 2020. godinu, a također, optuženo je 11 osoba više nego u prethodnoj godini, što je za 24 posto više, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Heregovine.

"Treba istaći i da je broj optuženih osoba (56) za 9 optuženih, odnosno za 19 posto veći u odnosu na 2019. godinu, koja je bila bez pandemije Covid 19", stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

U saopćenju navode da je ovaj broj optužnica rezultat intenzivnog rada i zalaganja tužitelja i osoblja u Posebnom odjelu za ratne zločine, uprkos otežavajućim okolnostima prouzročenim ograničenjima zbog pandemije Covid 19, smanjenoj mogućnosti putovanja i kretanja, kao i drugim objektivnim okolnostima.

"Tužilaštvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine, nastavit će intenzivan rad i u narednoj godini, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u Bosni i Hercegovini, kao i u okviru suradnje sa pravosuđem zemalja regiona i tužilaštvom pri MRMKS, sa ciljem borbe protiv nekažnjenosti ratnih zločina", zaključuje se u saopćenju Tužilaštva BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA