Koliko je naša regija organizirana za slučajeve katastrofe

Radiosarajevo.ba
Koliko je naša regija organizirana za slučajeve katastrofe

Kazastrofe ne poznaju granice - zato je važan regionalna uvezanost. Programi u oblasti prevencije, spremnosti i odgovora na katastrofe u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj provode se uz pomoć IPA fondova. 

"Kada se katastrofa desi (poplave, požari..) po prirodi stvari uvijek je susjedna zemlja ta koja priskaće u pomoć, s obzirom na to da se na pomoć iz Evropske unije mora malo pričekati“, kaže u razgovoru za Agenciju Fena Marieta Koleva iz Generalnog direktorata za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije (ECHO).

Ona ističe važnost IPA fondova u ovoj inicijativi čije su članice Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska. 

Govoreći o spremnosti regiona za katastrofe istakla je da ne postoji region koji je u potpunosti spreman odgovoriti na katastrofe. 

"Iako je Japan jedna od najspremnijih zemalja za katastrofe u svijetu, opet je pretrpjela velike štete tokom zemljotresa prije dvije godine. Tako uvijek postoji potencijal za poboljšanje u toj oblasti - kaže Koleva. 

U Evropskoj uniji, tvrdi, konstantno se teži ka napredovanju u ovoj oblasti, pri čemu se nastoji pomoći svim zemljama. 

"Do sada su se sve zemlje fokusirale kako odgovoriti katastrofama, ali nisu kupovale opremu i nisu obučavale osoblje kako bi bili spremni da spase ljude. Mi se sada više fokusiramo na prevenciju katastrofe, te se fondovi EU više koriste u te svrhe. To bi i regije trebale činiti - rekla je Koleva. 

Da to i rade zemlje članice ove inicijative za Fenu je potvrdio Branko Dervodel, zamjenik generalnog direktora Uprave za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu odbrane Slovenije govoreći da Slovenija, kao i druge zemlje regiona i Turska rade na prevenciji katastrofa. 

"Ulaganje u prevenciju katastrofa je ulaganje koje se odmah ne vidi, a koje može imati dalekosežne posljedice za naš rad. Ova inicijativa je mislim jedina u regionu koja je u vlasništvu država i zato možemo raditi šta hoćemo, što znači da usvajamo program to jest svake godine dogovaramo se kako ćemo raditi - kazao je Dervodel. 

Slovenija je zemlja koja je kao i Albanija, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Srbija ove sedmice u Sarajevu potpisale Memorandum o razumijevanju o institucionalnom okviru DPPI SEE (Inicijativa jugoistične Evrope za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa). 

"U narednih 12 mjeseci ovaj memorandum će potpisati i BiH, Rumunija i Moldavija - kazala je Ivana Ljubojević, šefica Sekreterijata DPPI SEE, dodajući da će BiH najvjerovatnije potpisati memorandum u Podgorici. 

"U okviru programa „Upravljanje katastrofama“ dolaze eksperti iz Evropske unije, a u posljednje vrijeme radimo na praktičnim stvarima. Naprimjer Slovenija organizira treninge spašavanja, gdje rade spelolozi, kao i vježbe s vatrogascima unutar prostorija tzv. Hot Fire treninzi - navodi Dervodel. 

U narednom periodu, istakao je Dervodel, organizirat će se i kinološki treninzi. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije