Kolegij SDA odlučio: Opstaje li koalicija sa SBB-om

E. H.
Kolegij SDA odlučio: Opstaje li koalicija sa SBB-om
Nakon izjava Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, na suđenju Naseru Keljmendiju u Prištini, danas je održana sjednica Kolegija SDA, koja je u koliciji sa SBB-om, a kako bi se očitovali o pojedinim izjavama koje su problematične za koaliciju.

Sporne izjave, koje su uzrokovale i ovo zasjedanje večeras u Sarajevu, mogle bi narušiti odnose među strankama koje su partneri u vladajućoj koaliciji u Federaciji BiH, te su zbog toga čelnici SDA imali itekako dobar materijal da raspravljaju o njemu večeras.

Prije same sjednice, a na zahtjev prisutnih medija koji su se interesirali za teme sjednice, lider SDA, Bakir Izetbegović potvrdio je da će razgovarati o izjavama koje je na sudu u Prištini dao Radončić, ali i da će tema biti eventualna uzdrmanost koalicije zbog ovakvih izjava. Pored ovih tema razmatrana je i odluka Centralne izborne komisije BiH o izborima u Stocu i Srebrenici, te o brojnim drugim pitanjima koja su u vezi sa razvojem BiH.

Odmah po završetku sjednice održana je i konferencija za medije, na kojoj su izneseni zaključci i stavovi Kolegija SDA.

"Kolegij SDA je razmatrao izjave Fahrudina Radončića na sudu u Prištini i najoštrije ih je osudio, ali unatoč svemu tome mišljenja je da bošnjačka koalicija SDA i SBB treba opstati, a sve u interesu bošnjačkog naroda i općenito Bosne i Hercegovine. Učinit ćemo sve da koalicija opstane, ali nećemo ostati dužni kada je riječ o neistinama koje se iznose, posebno o Aliji Izetbegoviću.

Neka mafija je imala razlog da ukloni Ramiza Delalića, a ko su oni saznat ćemo kad sud u Prištini izrekne presudu. Ali nije fer i ljudski "praviti intervjue" sa mrtvim Ćelom i kriviti mrtvog Aliju Izetbegovića", kazao je na ovoj konferenciji Bakir Izetbegović, lider SDA koji je i predstavljao zaključke sa sjednice Kolegija SDA, kazavši nešto i o ličnim odnosima sa Fahrudinom Radončićem.

"Mi imamo hladne službene odnose i to će tako ostati, ali to ne bi trebalo spriječiti da te dvije stranke rade u interesu države, što znači da će koalicija opstati".

Podsjećamo, Radončić je kao svjedok Tužilaštva u slučaju Nasera Keljmendija, pred Osnovnim sudom u Prištini na pitanje ko je ubio Delalića 2007. godine, Radončić izjavio da je to učinila “bošnjačka mafija”, ali je odbio dati pojašnjenje o kome se to konkretno radi. Sve to itekako je "podiglo prašinu" u cjelokupnoj bh. javnosti, a posebno u krugovima bliskim SDA-SBB koaliciji.

O izborima, CIK-u, Hrvatima, RS-u...

Pored gorućeg pitanja, koje je zanimalo cjelokupnu javnost u našoj državi, Kolegij SDA je na večerašnjoj sjednici u Sarajevu razgovarao i o brojnim drugim pitanjima koja su trenutno aktuelna na političkoj sceni u našoj državi.

Posebnu pažnju posvetili su izbornim procesima u Srebrenici i Stocu, kazavši kako podržavaju apelaciju koju je Ustavnom sudu BiH podnio Ćamil Duraković. Također, Kolegij SDA je kazao i kako zahtjeva poništenje i raspisivanje novih izbora u Stocu, sve u cilju zadovoljenja volje građana.

Ovom prilikom osudili su i dodjelu plaketa i nagrada ratnim zločincima u Skupštini Republike Srpske, kazavši kako je čelništvo ovog bh. entiteta takvim dodjelama, ali i održavanjem referenduma, nepoštivanjem odluke Ustavnog suda BiH očigledno pokazalo da ne provode u potpunosti Daytonski sporazum.

Razmatrani su i odnosi SDA i HDZ-a, te je Kolegij ocijenio da bi ti odnosi u budućnosti morali postati iskreniji, a sve u cilju prosperiteta cijele BiH, sa posebnim osvrtom na dva naroda koja ove stranke predstavljaju. Ipak, članovi Kolegija SDA kazali su kako "mantra o ugroženosti Hrvata u BiH, koja se uporno ponavlja, ima za cilj etablirati nešto što ne postoji", jer su prema njihovom mišljenju Hrvati itekako dobro pozicionirani u BiH.

A kao jedna od najvažnijih istaknuta je rasprava o apelaciji Sejdić-Finci, na što je Kolegij SDA odgovorio kako je ova stranka spremna izvršiti promjene Ustava BiH, kako bi se ova apelacija usvojila, ali samo kada se ponište izbori u Stocu i kada Parlament BiH "uhvati jak zamah" u provođenju reformi.

Ipak, istaknuto je da bi takva promjena Ustava bila jedina promjena na koju su spremni u ovom mandatu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije