Koje uslove BiH mora ispuniti da bi dobila EU novac?

1
Radiosarajevo.ba
Koje uslove BiH mora ispuniti da bi dobila EU novac?
Foto: Pixabay.com / Novac/Ilustracija

Usklađivanje viznog režima sa Evropskom unijom predstavljeno je nedavno kao novi uslov za učešće Bosne i Hercegovine u planu rasta.

To je uz već poznate neusaglašene tačke programa reformi, treći uslov koji naša zemlja u najkraćem roku mora da ispuni.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu koja nema usklađen i prihvaćen program reformi koji omogućuje pristup finansijskom instrumentu vrijednom šest milijardi Eura za Zapadni Balkan, piše BHRT.

ViK objavio spisak: Mogući prekidi snabdijevanja vodom u 19 sarajevskih ulica

ViK objavio spisak: Mogući prekidi snabdijevanja vodom u 19 sarajevskih ulica

Evropska komisija prošle je godine u izvještaju o napretku BiH stavila do znanja da postaje sve neprihvatljivija neusklađenost sa viznom politikom EU. Spomenuta je čak i mogućnost suspenzije bezviznog režima. U posljednjih mjesec dana u Briselu su intenzivirani napori da zemlje Zapadnog Balkana predstave plan usaglašavanja vizne politike kroz uslove za plan rasta. Javno je to obznanjeno prije nekoliko dana u komentaru o Bosni i Hercegovini.

"Sporne tačke su one da nam je za usklađivanje viza još uvijek potreban doprinos zemlje. To je nešto što je potrebno u svim reformskim programima gdje nema 100 posto usklađenosti. To je pitanje jednakog tretmana. Ne možemo dopustiti da se jedna zemlja tretira drugačije u tom pogledu. A tu su i dvije specifične tačke o kojima smo raspravljali već neko vrijeme, a koje su, doduše, povezane sa specifičnim institucionalnim uređenjem zemlje", Jan Gert Kopman, generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju EK.

Iz javnih istupa BH zvaničnika je evidentno da je i za njih ovo bilo iznenađenje nakon što su fokus na rješavanje preostala dva neusaglašena pitanja datirali odmah nakon lokalnih izbora. Riječ je o reformi Ustavnog suda i entitetskom vetu u Vijeću za državnu pomoć.

"Ove tri teme koje imamo do kraja, iako mi nije jasno ovo oko viznog usklađivanja jer smo u tome osim Sjeverne Makedonije zaista puno bolji od svih zemalja i to ne bi smio biti uslov BiH a drugima ne", Elmedin Konaković, ministar inostranih poslova BiH.

Neočekivano je i neuviđavno da Evropska komisija izlazi sa novim zahtjevom u završnici usaglašavanja reformske agende za plan rasta, kaže nam Srđan Blagovčanin.

"Posebno je neuviđavno imajući u vidu činjenicu da je to pitanje duboko polarizirajuće za BiH prilike i jako je teško očekivati da će u tako kratkom roku institucije BiH uspjeti usaglasiti i odgovoriti na zahtjev EU", Srđan Blagovčanin, predsjednik UO TI BiH.

Bosna i Hercegovina neusaglašenu viznu politiku u odnosu na evropsku ima sa osam zemalja. Najspornije bi mogle biti promjene vizne politike iz jedne perspektive prema Turskoj, a iz druge prema Rusiji i Kini. Šanse za usaglašavanje programa reformi leže u razuvjeravanju vlasti RS da mogu izbjeći ukidanje entitetskog veta na državnu pomoć jer je riječ o dijelu pravne stečevine EU u odnosu na koju neće biti spuštanja kriterijuma, kaže Blagovčanin. Teško je, kaže, razumjeti i blokadu reforme Ustavnog suda.

Kako izaći na kraj sa visokim cijenama? Zabilježeno ostvarivanje ekstra profita

Kako izaći na kraj sa visokim cijenama? Zabilježeno ostvarivanje ekstra profita

"Upravo je RS tražila da se reformiše Ustavni sud, a u mjeri koja je sadržana u reformskoj agendi se ni na koji način ne prejudicira kakvo će biti konačno rješenje kada je u pitanju Ustavni sud već stoji da će se riješiti pitanje Ustavnog suda uključujući status i prisustvo međunarodnih sudija", Srđan Blagovčanin, predsjednik UO TI BiH.

U Evropskoj komisiji s nadom gledaju u 7. oktobar, dan nakon lokalnih izbora, poslije kojeg očekuju konkretne korake BH vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije