... / Kod Sanskog Mosta pronađeni posmrtni ostaci pet osoba

03. 12. 2020. u 15:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 371

Na lokalitetu Greda, kod Sanskog Mosta, pronađeni su posmrtni ostaci pet osoba, koji će biti upućeni na sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta.

Proces ekshumacije će biti nastavljen na obližnjoj lokaciji Šušnjari, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH).

"Na ekshumaciji provedenoj na lokalitetu Greda u Sanskom Mostu, koju je po nalogu postupajućeg tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine koordinirao istražitelj Tužiteljstva BiH, pronađeni su posmrtni ostaci ukupno pet osoba.

Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama srpske nacionalnosti nestalim u jesen 1995. godine", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Nakon završetka rada na ovoj lokaciji, posmrtni ostaci će biti upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize, a ekshumacija će biti nastavljena na obližnjem lokalitetu Šušnjari, udaljenom nekoliko stotina metara od ove lokacije.

U saopštenju se navodi da u procesu ekshumacije sudjeluju predstavnici Instituta za nestale osobe (INO BiH), ljekar sudbene medicine, policijski djelatnici MUP-a USK koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebni radnici i mehanizacija.

Istražitelji i stručno osoblje Tužiteljstva BiH, gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA