Kod mnogih školaraca u RS-u pojavile se vaške

Radiosarajevo.ba
Kod mnogih školaraca u RS-u pojavile se vaške
Kod mnogih školaraca u RS-u pojavile su se vaške, na šta su roditelji djece koja su ih "pokupila" ukazali na društvenim mrežama, međusobno razmjenjujući savjete kako se izboriti s njima, a ovakva pojava vrlo je moguća i u predškolskim ustanovama.

U Domu zdravlja Banja Luka kažu da djeca s vaškama u kosi dolaze kontinuirano tokom cijele godine, međutim, nije primjetan porast broja djece sa ovim problemom početkom školske godine.

U nekoliko banjalučkih apoteka potvrdili su da se šamponi protiv vaški češće kupuju tokom školskog perioda i da šamponi kojim se kosa tretira koštaju od 4 do 30 KM, što zavisi od dužine kose, proizvođača ili češlja koji dođe uz šampon.

"Uglavnom roditelji to sami istrebljuju i ne vode djecu svaki put ljekaru, već se obraćaju farmaceutima", kažu u jednoj banjalučkoj apoteci.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, rekao je da nije upoznat s pojavom vaški kod mališana  početkom školske godine, ali da je to problem koji se inače u školama jednostavno rješava, a dijete neko vrijeme odsustvuje s nastave dok se vaške u potpunosti ne uklone.

Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rekla je da se vaške kod djece predškolskog uzrasta ponekad pojave, ali se osoblje vrtića, u saradnji s medicinskim radnicima i roditeljima, pobrine da se to brzo iskorijeni i spriječi širenje, a danas se to vrlo efikasno rješava.

Ova pojava nije česta ni u bijeljinskom vrtiću Čika Jova Zmaj, ali ukoliko se desi, vrlo se efikasno riješi, potvrdio je direktor Slaviša Vujanović.

Roditelji ipak apeliraju na oprez da se redovno pregledaju djeca koja su u kolektivu kako bi se na vrijeme reagiralo spriječilo eventualno širenje, prenose Nezavisne.

"Moje djevojčice su pokupile vaške i odmah sam o tome obavijestila školu kako bi u periodu njihovog odsustva bila pregledana i druga djeca iz odjeljenja, jer ništa ne postižemo ukoliko istrijebimo vaške samo kod svog dijeta, a lanac se ne presiječe", rekla je majka iz Banje Luke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije