Kod D. Vakufa uništeni stećci s ljiljanima, inspekcije su na terenu

5
Radiosarajevo.ba
Kod D. Vakufa uništeni stećci s ljiljanima, inspekcije su na terenu
Foto: bugojno-danas.info / Kulturocid na podrucju Donjeg Vakufa

Veliki broj medija, a tako i portal Radiosarajevo.ba., prenijeli su informaciju o uništavanja stećaka na teritoriji općine Donji Vakuf.

Nakon sto je portal Bugojno-Danas.info od svog saradnika Senada Jusića Čupe dobio šokantne fotografije o devastiranoj nekropoli kod Donjeg Vakufa, iste je objavio na svom portalu, prenosi Radiodonjivakuf.com.

„Crkva u čijoj blizini su stećci se obnavlja, i treba da se obnovi, ali to ne daje nikom za pravo da uništava kulturno-istorijsko nasljeđe BiH. Ovo je kulturocid“, istakli su na ovom portalu.

Stećci su zgrnuti bagerom kao smeće na deponiji, na jednom od njih vidljiv je isklesan ljiljan.

Zabrinuti građani Donjeg Vakuf oštro su osudili ovaj čin, uklanjanja i premještanja stećaka u blizini pravoslavne crkve na Komaru, te očekuju od nadležnih da riješe ovaj problem, te da se uklonjeni stećci vrate na svoju lokaciju.

U cilju da informišemo naše građane, kontaktirali smo nadležne i saznali da se Općina Donji Vakuf uključila u riješavanje ovoga problema.

Kako smo informisani nadležne inspekcije su na terenu, koje će nakon uviđajnih radnji postupiti po zakonskoj proceduri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije