Poruka Vladi FBiH: "Gotovo je s bogaćenjem pojedinaca na račun naše vode i opstanka"

1
Radiosarajevo.ba
Poruka Vladi FBiH: "Gotovo je s bogaćenjem pojedinaca na račun naše vode i opstanka"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Braneći rijeke, branimo život

Koalicija za zaštitu rijeka BiH oglasila se saopćenjem u kojem žele Vladi FBiH poručiti "ko ne računa s čuvarima rijeka - morat će računati na poraz". 

Zahtijevaju zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini od malih hidrocentrala (MHE), ali i žele zaustaviti proces pokušaja interesnih grupa koje stiču profit od izgradnje MHE.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Vlada je perfidno iskoristila trenutak u kojem se stotine naših sugrađana bore za života, a desetine svakodnevno umiru, da provede svoj ekološki i privredno pogubni plan.

Danas je Parlament Federacije BiH trebao odlučivati o prijedlogu da se iz kase državnih elektroprivreda nastave isplaćivati izdašni poticaji za male hidroelekrane i nakon što se okonča period od 12 godina tokom kojeg imaju pravo na garantovanu cijenu.

Bio je to pokušaj da se za sedamnaest MHE, kojima je ove godine istekao period od 12 godina izdašne garantovane cijene, obezbijedi nastavak profitiranja od državnog finansiranja.

Neće proći i nije prošlo. Obećali smo, svima nama, da ćemo vode BiH čuvati od svih nasrtaja. Preuzeli smo odgovornost. I po ko zna koji put dokazali da se borimo u svakom trenutku i svim snagama.

Vlastima ponavljamo: GOTOVO JE s bogaćenjem pojedinaca na račun naše vode i našeg opstanka. Ko ne računa s Čuvarima rijeka - moraće računati na poraz", naveli su iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije