Zaštitnici rijeka: Naše rijeke nisu na prodaju; Zakon skinut s dnevnog reda

1
Radiosarajevo.ba
Zaštitnici rijeka: Naše rijeke nisu na prodaju; Zakon skinut s dnevnog reda
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Lejla Kusturica

S dnevnog reda današnje sjednice Parlamenta FBiH povučen je Zakon o dopuni Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Zakon je povučen pod pritiskom Evropske energetske zajednice a na inicijativu zastupnice Naše stranke Sanele Klarić.

Zakonom koji je povučen planirano je ograničavanje razvoja obnovljivih izvora energije, nastavak subvencioniranja podobnih investitora te pljačka 60 miliona KM godišnje koje građani FBiH uz račune za struju uplate u cilju razvoja obnovljivih izvora energije. To je za sada spriječeno. Međutim, na ovom nećemo stati. Nećemo dozvoliti da se isti zakon vrati na Dnevni red sjednice Parlamenta FBiH nakon konsultacija većine. Zahtijevamo da se hitno u redovnu proceduru pošalje novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i energetske kogeneracije koji je još u maju 2020. godine odobren uz određene konstruktivne korekcije od strane Energetske zajednice.

Istrajat ćemo u zahtjevu da se građanima FBiH obezbijede veća prava i učešće u investicijama, da dobiju pravo na ulogu i proizvođača i korisnika, da se uvedu svi drugi EU mehanizmi za pravedno ulaganje i optimalno uvećanje udjela OIE u proizvodnju elekrične energije. Posebno važan učinak naših insistiranja bit će zdraviji okoliš, ali i zdraviji građani“, rekla je Klarić.

Prije samog početka sjednice ispred Parlamenta FBiH okupili su se predstavnici grupa i udruženja zaštitnika rijeka Bosne i Hercegovine.

Anes Podić iz Udruženja Eko akcija kazao je da u BiH oko 170 miliona KM godišnje ide za poticaj poljoprivredi, nekoliko desetina hiljada ljudi živi od poljoprivrede.

"Kompanije koje su u vlasništvu 96 malih hidroelektrana za poticaje bi mogle dobiti oko 70 miliona KM ove godine", kazao je.

Prema podacima koje je on iznio u našoj zemlji ima oko 110 malih hidroelektrana, a u planu je izgradnja još 360. Najveći problem ima Srednjobosanski kanton, gdje je u toku procedura omogućavanja izgradnje još 38 elektrana, a već se na tom području nalazi njih 35.

Lejla Kusturica, direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene "Akt", kazala je da su čuvari rijeka ponovo izašli na ulicu.

Dodala je da su došli da poruče da rijeke nisu na prodaju.

"Mora se staviti tačka na profitiranje jedne male grupe moćnika nečemu što pripada svima nama. Bh. javnost je vidjela da su Parlament i Vlada FBiH donijeli zaključke pred kraj prošle godine u kojima su obećali i izrazili političku volju da će se male hidroelektrane prestati graditi", kazala je ona.

Lejla ističe da su napravljeni mali pomaci i da su promijenjeni određeni pravilnici koji reguliraju izdavanje okolinskih dozvola i druge stvari..

"Važno je istaći da su napravljeni neki pomaci naprijed u cilju zaustavljanja ove pošasti koja zaista osiromašuje BiH", poručila je Lejla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije