Koalicija Pod lupom na terenu: Nedostaju listići, onemogućen pristup...

0
Radiosarajevo.ba
Koalicija Pod lupom na terenu: Nedostaju listići, onemogućen pristup...
Foto: AA / Banja Luka

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", koja je angažirala 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača, izvijestila je o stanju na biralištima i do sada zabilježenim kritičnim situacijama.

"Za 98 posto posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu BM posmatrači su imali na 45 BM, od čega na većini BM u Doboju, a koja situacija se još uvijek rješava sa GIK Doboj i u komunikaciji sa biračkim odborima gdje se očekuje da će posmatračima Koalicije biti omogućeno posmatranje.

Slična situacija zabilježena je na određenom broju biračkih mjesta u Banjoj Luci. Pozitivno je riješeno 17 ovih situacija, dok su ostale u postupku rješavanja.

Prvobitno pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, a naknadno je omogućen", saopćeno je iz Koalicije Pod lupom.

Naveli su da na 25 biračkih mjesta nisu ispoštovane instrukcije CIK-a o postupanju oragana za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19.

"Zabrinjava podatak da na svakom trećem biračkom mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana BO, a što je obaveza.

Na 7 posto biračkih mjesta je nedostajalo nešto od izbornog materijala, dok na 2 posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani", istakli su iz Koalicije.

Naglasili su da je 130 glasačkih listića nedostajalo na jednom biračkom mjestu u Banjoj Luci, a po prijavi su naknadno dostavljeni.

"Na 98, 8 posto biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta", saopćili su.

Na vrijeme je otvoreno 84 posto biračkih mjesta, a ostali sa kašnjenjem do sat vremena., osim tri, čije je otvaranje kasnilo duže od sat i to i u Vlasenici, Han Pijesku i Čapljini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije