Ko kaže da vlast ne radi: Donijeli su važne odluke o (svojim) plaćama

B.T.
Ko kaže da vlast ne radi: Donijeli su važne odluke o (svojim) plaćama
/ Parlament BiH

Zbog nefunkcioniranja Parlamenta Bosne i Hercegovine, odnosno neformiranja radnih tijela, na čekanju su projekti vrijedni oko dvije milijarde maraka.

Iako godinu od Općih izbora Vijeće ministara BiH nije konstituirano, tek nekoliko sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH ostalo samo na pokušaju, budžet još nije usvojen, rijetki parlamentarci uopće i dolaze na posao... u državnim institucijama ipak su našli načina da prevaziđu trzavice i ponešto urade.

Ne radi se pak o realizaciji nekog od brojnih finansijskih sporazuma i ugovora od čije bi provedbe koristi imali građani, već su se i ovoga puta zabavili „o sebi“.

Tako je objavom u Službenom glasniku BiH ozvaničen Poslovnik o radu Komisije za plate i naknade u institucijama BiH, koji je na prijedlog same Komisije, Vijeće ministara donijelo na jednoj septembarskoj sjednici. Ovim Poslovnikom sami sebi su do u detalje „utanačili“ kako će funkcionirati Komisija za plate i naknade.

Osim toga, u Službenom glasniku objavljena je i Odluka o pravu na naknadu članova Pregovaračkog tijela BiH za mirno rješavanje međunarodnih investicijskih sporova.

Na prijedlog Pravobranilaštva BiH, Vijeće ministara ovu je odluku donijelo na vanrednoj sjednici polovinom oktobra.

Kako je vidljivo i iz samog naziva Odluke, i u ovom slučaju radi se o odluci od koje građani nemaju nikakve koristi.

Na osnovu nje, kako je navedeno, član Stalnog tima za pregovore u postupku mirnog rješavanja međunarodnih investicijskh sporova i sekretar Pregovaračkog tijela ostvaruje pravo na naknadu za rad, čiju visinu će utvrditi Vijeće ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije