Ko je novi komandant NATO u BiH: General specijalnih američkih snaga, službovao u Iraku, Afganistanu

4
Radiosarajevo.ba
Ko je novi komandant NATO u BiH: General specijalnih američkih snaga, službovao u Iraku, Afganistanu
Foto: NATO / Matthew A. Valas

U petak, 10. maja ove godine bit će upriličena ceremonija primopredaje komandne dužnosti NATO Štaba Sarajevo između brigadne generalice Pamele McGaha (KoV SAD-a) i brigadnog generala Matthew A. Valasa (KoV SAD-a).

Ceremonija primopredaje bit će održana u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, najavljeno je iz NATO Štaba Sarajevo.

Ko je Matthew A. Valas koji će naslijediti generalicu Pamele McGaha?

Objavljene nove informacije o stanju upucanog slovačkog premijera

Objavljene nove informacije o stanju upucanog slovačkog premijera

Bio je zapovjednik zračno-desante specijalne jedinice američke vojske (20th Special Forces Group -Airborne ili samo 20th SFG), jedne od dvije grupe američke Nacionalne garde osposobljene osposobljene, uz ostalo, za nekonvencionalno ratovanje, direktne akcije, djelovanje u inozemstvu, protupobunjeništvo, specijalno izviđanje, protuterorizam, informacijske operacije, protuproliferacija oružja za masovno uništenje, kao i za pomoć sigurnosnim snagama. General Valas vojna znanja sticao je na Ratnom koledžu američkih kopnenih snaga, odnosno na vojnim naukama Hofstra University u New Yorku.

Diplomirao je na polju pješaštva i artiljerije, te prošao brojne specijalističke edukacije. Više od dvije godine bio je raspoređen kao zamjenik zapovjednika za specijalne operacije na Arapskom poluotoku u Bahreinu. Također, 27 mjeseci je djelovao kao zapovjednik 1. brigade u 20. zračnodesatnoj jedinici američke vojske, kao potpora operaciji "Nova zora" djelovao u Kirkuku (Irak), te kao zapovjednik iste jedinice k tokom operacije "Trajna sloboda" ("Enduring freedom") u Kandaharu, Afganistan (operacija protiv globalne terorističke mreže Al Qaide i protu-američkih država i organizacija u svijetu, a nakon terorističkih napada u američkim gradovima New Yorku i Washingtonu 11. septembra 2001. godine).

Osim zapovjednih, obavljao je još niz dužnosti u američkoj Nacionalnoj gardi i pri Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije