Ko je Naser Keljmendi?

Radiosarajevo.ba
Ko je Naser Keljmendi?

 

Pedesetpetogodišnji Naser Keljmendi koji je, prema potvrdama kosovske policije jučer uhapšen u Prištini, rođen je u Peći, živio je Sarajevu odakle je prošle godine neposredno uoči policijske akcije "Lutka", prebjegao u Crnu Goru gdje je, inače, često boravio, a potom i na Kosovo i Metohiju odakle mu se gubio svaki trag.

Za ovog čovjeka, danas je bh. tužilac Dubravko Čampara kazao da je jedan od najvećih kriminalaca u Evropi. Keljmendi je u okviru akcije ''Lutka'' osumnjičen za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, trgovinu narkoticima i druga teška krivična djela. U akciji ''Lutka'' uhapšeno je 18 osoba. Među njima je bio i Bojan Cvijan, bivši šef odjela za narkotike u SIPA-i.

On za sebe kaže da je biznismen, čist pred zakonom i pred Bogom, a obaviješteni tvrde da na računu ima oko 10 miliona eura. Njegovi saradnici su ga opisali kao čovjeka koji voli žene i skupe automobile.

Prema saznanjima policija u regionu, koja su prenosili mediji, javljaju Nezavisne, Keljmendi je navodno vođa jedne od najjačih albanskih kriminalnih grupa na Balkanu, a u junu prošle godine je stavljen "na crnu" listu SAD i označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za SAD.

U Sarajevu posjeduje tri kuće, dva stana i hotel "Kaza grande" (Casa Grande), au Podgorici stan. U crnogorskom ljetovalištu Ulcinju posjeduje stan, 11 stambenih prostorija ukupne površine 377 metara kvadratnih, kuću, te stambenu zgradu od 1.600 metara kvadratnih. I - hotel na Velikoj plaži koji se zove isto kao onaj na sarajevskoj Ilidži - "Kaza grande".

Kad je riječ o imidžu Keljmendija u BiH, sarajevski list Dani pisao je još 2004. da je on javnosti postao poznat omaškom - bivši načelnik ilidžanske opštine, naime, nikako nije uspijevao da upamti ime hotela, pa ga je zvao - "Koza nostra" (Cosa Nostra). Ubrzo je u Sarajevu postalo jasno otkud ova "omaška", pošto je ime hotelijera sve češće "iskakalo" u pričama o obračunima u sarajevskom podzemlju.

"Kaza grande", ali ulcinjska, lansirala je Keljmendija i među medijske zvijezde u Crnoj Gori, pošto se našao u centru afere sa nelegalnom izgradnjom tog hotela. On je, naime - kako je potvrdio i bivši predsjednik opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga - 2008. uplatio 225.000 eura akontacije na ime komunalne takse za taj hotel na Velikoj plaži...

U maju prošle godine, Keljmendi se nagodio s crnogorskim Tužilaštvom, koje je odustalo od krivičnog gonjenja nakon što je uplatio novac u humanitarne svrhe - po 5.000 eura dječjem vrtiću "Solidarnost" i Osnovnoj školi "Maršal Tito" u Ulcinju. I predsjednik opštine se "izvukao" iz ove "neprijatnosti" tako što je uplatio 10.000 eura u humanitarne svrhe.


U Sarajevskom kantonu, protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika u proteklih nekoliko godina podnijeto je više od deset krivičnih prijava, uključujući i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje. Keljmendi je izjavljivao da se nije bavio nezakonitim poslovima.

Bezbjednosna agencija iz BiH, SIPA, u prezentaciji pod nazivom "Zločinačka organizacija Naser Keljmendi" - koju je u novembru 2008. predstavila na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu, u Francuskoj - navela je da jeKeljmendi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u regionu, koja je umiješana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i zelenašenje.

Keljmendijeva organizacija u BiH - prema tom dokumentu - ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zjenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i SAD.

Prema podacima srpske policije, koje su prenosili mediji, Keljmendi je glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Istambula i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu.

Naser Keljmendi je dosije stekao u rodnoj Peći, kao devetnaestogodišnjak: te 1976, on je osuđen na godinu i šest mjeseci strogog zatvora zbog pokušaja ubistva. U njegovom dosijeu u MUP-u Srbije, koji se odnosi na period prije sukoba na Kosovu, evidentiran je i zbog siledžijskog ponašanja i tuče.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije