Ko je kriv: Ajdinović kritikuje RS, Kovačević kaže da će se "zaštititi od FBiH"

Radiosarajevo.ba
Ko je kriv: Ajdinović kritikuje RS, Kovačević kaže da će se "zaštititi od FBiH"
Foto: Fena/ATV / Anis Ajdinović i Radovan Kovačević

Nakon što su vlasti Federacije BiH odlučile ublažiti mjere zabrane uspostavljene zbog pandemije virusa COVID-19, uslijedile su negativne reakcije iz manjeg bh. entiteta. Riječ je o odluci da se osobe iz FBiH, umjesto u karantine, sa državne graniceupućuju u kućnu izolaciju.

Najprije je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, upozorio da odluka Federacije BiH da se ljudi sa granice, umjesto u karantine, upućuju u kućnu izolaciju, epidemiološki ugrožava manji bh. entitet.

Potom je Radovan Kovačević, portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), za ATV izjavio da će "RS naći način da zaštiti svoje građane od neodgovorne vlasti u FBiH".

"Neodgovorno ponašanje vlasti u FBiH je u suprotnosti s mjerama koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija i svi zdravstveni stručnjaci. Sve vrijeme vidimo da unutar FBiH vlada jedna potpuna konfuzija, neorganizacija, da taj njihov sistom uređenja ne daje rezultate. Oni ne znaju da se nose sa bilo kakvom krizom", izjavio je Kovačević.

Na odgovor iz većeg entiteta nije trebalo dugo čekati: Tokom današnjeg obraćanja medijima direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović požalio se na probleme koji su nastali zbog rada kolega u Inspektoratu RS-a.

Od stupanja na snagu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite od 24. aprila, Inspektorat RS je dostavio podatke o svega 39 osoba kojim je republički sanitarni inspektor izdao rješenje o kućnom karantinu, te podatke o rješenjima za 477 vozača koji su na teritoriju BiH ušli na graničnim prijelazima koji se nalaze na području RS, a imaju prebivalište u FBiH.

"Komunikacija sa Inspektoratom RS-a je posljednjih dana bila jako slaba jer je bilo poteškoća da dobijemo podatke o građanima koji su ušli preko GP Bosanski Brod i GP Bosanska Gradiška. Neki građani su stigli u Kanton Sarajevo bez rješenja o karantinu. To je bilo nedopustivo. Očigledno je da u Inspektoratu RS-a imaju kadrovskih problema i nadam se da će ih što prije prevazići, kako bi svako lice koje uđe u BiH bilo iskontrolisano i kako ne bi bili ugroženi stanovnici u FBiH", objasnio je Ajdinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije