Ko ili šta laserom ometa avione iznad mostarskog aerodroma?

Fena
Ko ili šta laserom ometa avione iznad mostarskog aerodroma?
Foto: TAG24 / Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona pokrenuo je operativne mjere za otkrivanje i pronalaženje osoba ili objekata koji su usmjeravali laserske zrake prema avionu iznad Međunarodnog aerodroma Mostar te time ugrozili sigurnost vazdušnog saobraćaja i putnika.

Naime, kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova je prijavljeno od Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine ometanje posade aviona laserskim zrakama na području Međunarodnog aerodroma Mostar, čime je ugrožena sigurnost vazdušnog saobraćaja i putnika koje mogu imati ozbiljne posljedice.

Usmjeravanje zraka prema avionu ili samoj pilotskoj kabini može rezultirati odvlačenjem pažnje pilota, jakim bljeskovima te mogućnost zasljepljenja pilota, a uvidom u sigurnosu bazu podataka ove agencije utvrđeno je da je ovo drugi zabilježeni slučaj ometanja vazdušnog saobraćaja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ovog kantona su istakli kako će se u cilju nesmetanog i sigurnog odvijanja vazdušnog saobraćaja prema izvršiocima tog djela djelovati represivno u skladu sa zakonskim propisima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije