Klub zastupnika SBB-a pozvao Vladu KS da detaljnije objasni odluke o zatvaranju

3
Radiosarajevo.ba
Klub zastupnika SBB-a pozvao Vladu KS da detaljnije objasni odluke o zatvaranju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zvonko Marić / Arhiv

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, Vlada je na jučerašnjoj sjednici potvrdila da se ide u zatvaranje Kantona, od petka u 20 sati do ponedjeljka u 7 sati ujutro.

Tim povodom oglasio se Klub zastupnika SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo u kojem se zahtijeva detaljnije pojašnjenje te odluke.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Klub zastupnika SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo očekuje od Vlade KS da javnosti detaljnije objasni odluku koju su donijeli o zatvaranju Kantona Sarajevo za naredni vikend.

Mnogo je nejasnoća koje su rezultirale navedenom odlukom pa građani s pravom očekuju od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS da kao stručnjaci objasne zašto se Kanton Sarajevo zatvara samo jedan vikend, a prije toga je, na primjer, dozvoljena masovna proslava 8. marta.

Neka struka odgovori koje efekte ćemo imati od zatvaranja na 48 sati, ako možemo pretpostaviti da ćemo već u petak imati velike gužve koje će u tržnim centrima i trgovinama nastati, jer će građani morati kupovati hranu i piće za dane vikenda (lockdowna).

Također, Klub zastupnika SBB-a u Skupštini KS upozorava na javni prijevoz kao veliko žarište širenja koronavirusa među građanima. Posebno to ističemo zbog činjenice da je manji broj vozila GRAS-a u opticaju jer je preduzeću blokiran račun i onemogućena nabavka rezervnih dijelova.

Ukoliko odluka ostane na snazi, pozivamo Vladu Kantona Sarajevo s premijerom Edinom Fortom na čelu da razmotri sve načine pomoći ugostiteljima i drugim privrednim granama koje će biti najviše pogođene najavljenim zatvaranjem Kantona Sarajevo i da se to što prije realizira", navodi se u saopćenju Kluba zastupnika SBB-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije