Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS obustavlja rad

Radiosarajevo.ba
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS obustavlja rad


Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a obustavlja dalji rad, sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi Poslovnik o svom radu, s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS-a, a kako se više ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka, odlučeno je na današnjoj sjednici Kluba.

Klub je u cjelosti podržao jučerašnje zaključke bošnjačkih predstavnika u vlasti Republike Srpske povodom odluke Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a od 8. jula po kojoj je stupio na snagu Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a, kojim se briše prefiks „bosanski“ iz naziva općina Brod i Kostajnica.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Edin Ramić odbacio je kao neosnovane optužbe srpskih predstavnika vlasti da se njihovim daljim obustavlajnjem rada nezakonito blokiraju institucije RS-a ističući da se sadašnja situacija veoma brzo može riješiti ukoliko Ustavni sud RS-a usaglasi svoj poslovnik sa Ustavom entiteta.

"Ovim stavovima mi nemamo namjeru blokirati institucije vlasti RS-a niti vršiti pritisak na Ustavni sud RS-a, nego naprotiv insistiramo na poštivanju entitetskog ustava, i nažalost, konstatujemo nemoć u primjeni ustavnih odredbi u praksi zbog čega Klub Bošnjaka obustavlja svoj rad u Vijeću naroda RS-a dok god je na snazi neustavni poslovnik Ustavnog suda RS-a“, naglasio je Ramić.

Na tvrdnje predsjednika NSRS Igora Radojičića da će Klub Bošnjaka ugroziti i aranžmana BiH sa MMF-om, jer ukoliko ne budu radili neće se u Vijeću naroda razmatrati ni rebalans budžeta RS-a, Ramić je rekao da se to može tako tumačiti ukoliko predstavnici vlasti u RS hoće da budu „politikanti“.

Ukoliko, naveo je, žele poštivati Ustav onda ne mogu reći da urušavaju sisitem za one koji traže struktno poštivanje ustavnih odredbi.

"Ustavni sud RS-a, ako hoće, sve može riješiti u naredna dva dana i mi ćemo nastaviti normalan rad. Međutim, sada više nemamo snage da se sukobljavamo sa činjenicom da oni koji treba da štite Ustav, upravo ga krše", zaključio je Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.


Osmanović: "Protuustavni zakon"

Adil Osmanović, potpredsjednik RS i funkcioner SDA, nakon jučerašnjeg sastanka bošnjačkih poslanika u zgradi parlamenta RS, kazao je da će Klub Bošnjaka danas odlučiti da li će prestati sa radom, objašnjavajući da ukoliko do toga dođe, oni se neće izjašnjavati o odlukama i zakonima koji budu usvojeni u Narodnoj skupštini RS, što znači da neće moći stupiti na snagu.

Blokada će trajati, najavio je Osmanović, dok, kako je istakao, Ustavni sudu RS ne uskladi svoj poslovnik o radu sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS i dok se ne preispita Poslovnik o radu tog suda.

"Ne želimo snositi odgovornost za dalje donošenje zakona koji su protivustavni i koji nisu u skladu sa očekivanjima Bošnjaka na prostoru oba entiteta", kazao je Osmanović.

Bošnjački zvaničnici iz RS su juče takođe zatražili od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, da svojom odlukom vrati odrednicu ''bosanski'' ispred naziva ovih opština, kako je to bilo zaključno sa 31. martom 1991. godine.

Oni su uputili zajednički poziv visokom predstavniku da se angažuje kako bi se riješila, kako su naveli, ustavna pozicija konstitutivnih naroda u oba bh. entiteta u pogledu ovlasti predsjednika i potpredsjednika entiteta, nadležnosti vijeća, domova naroda i poslovnika o radu ustavnih sudova.

A iz SDA je juče saopšteno da će podnijeti inicijativu OHR-u da vrati sve prijeratne nazive opština i naseljenih mjesta u BiH.


Radojičić: "Ustavno neutemeljeno, neprihvatljivo i zlonamjerno"

Iz Kabineta Igora Radojičića, predsjednika parlamenta RS, je saopšteno da su "najave bošnjačkih političara da će preko Kluba Bošnjaka blokirati rad Narodne skupštine RS potpuno ustavno neutemeljene, neprihvatljive i zlonamjerne".

"Eventualni nerad Vijeća naroda RS bi predstavaljao pokušaj blokade RS, te njene zakonodavne ali i izvršne vlasti", ističe se u saopšenju.

U saopštenju se navodi da bi pokušaj onemogućavanja rada Vijeća naroda značio zaustavaljanje akata koji budu usvojeni u parlamentu RS i blokadu rebalansa budžeta RS, kao i odluke o saradnji sa MMF-om, što "ne može biti u interesu nijednog građanina RS".

Pozivaju se bošnjački delegati u Vijeću naroda RS da ne posežu za ugrožavanjem ustavnog uređenja i funkcionisanja RS.


SNSD: "Razbijanje BiH"

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a, kazao je da je najava blokade vrsta ucjene i vođenja politike "zavađenih jetrva", dodajući da se tako ne pravi "država koje su puna usta političara iz Sarajeva".

On ocjenjuje da je bošnjačka politika došla u ćorsokak, jer nemaju političko rješenje i program bošnjačkih političkih interesa.

"Ako je ovo ozbiljna najava, onda je to prvi korak ka razbijanju BiH", smatra Vasić.

On je kazao da SDA treba da zna da bez predstavnika jednog naroda nema ni BiH. Ipak, on smatra da je ova najava suviše neozbiljna i da se neće ni ostvariti.


SDS: "Razmotriti trebaju li nam domovi naroda"


Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, izjavio je da RS mora da se zaštiti od onih koji žele blokiraju njene institucije i ne prihvataju odluke Ustavnog suda.

"RS ima puno pravo da razmisli kako donijeti zakone koji će spriječiti dalje deblokade i pokušaj urušavanja RS", kazao je Bosić.

Prema njegovim riječima treba razmotriti da li u entitetima treba da ostanu domovi naroda jer oni ne doprinose boljem funkcionisanju države.


PDP: "Pucanj u prazno"

Slobodan Nagradić, potpredsjednik PDP-a, ocijenio je najave bošnjačkih političara kao "pucanj u prazno".

On vjeruje da ova namjera neće da se ostvari ali ukoliko dođe do toga da bi time SDA pokazala lice koje prikriva.

Nagradić smatra da SDA ne može da "izdrži teret odgovornosti za političku sudbinu Bošnjaka".


Zabraniti fašističke organizacije

Bošnjački predstavnici u vlasti RS zatražili su od Kancelarije visokog predstavnika da zabrani sve fašističke organizacije u BiH.

Šefket Hafizović, potpredsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da je, nakon što su 11. jula preživjeli u Srebrenici i građani širom BiH i van nje, ukopali više od 500 žrtava genocida, taj dan protekao u ''divljanju po ulicama Srebrenice i Bratunca fašističkih organizacija kao što je "Četnički ravnogorski pokret" i pokret ''Obraz''.

"Od visokog predstavnika izričito tražimo da svojom odlukom zabrani rad fašističkim organizacijama, kada to nisu mogli ili htjeli da urade oni koji su bili dužni, tj. policija RS i EUPM'', istakao je Hafizović.


OHR: Ustavni sud BiH nadležan

Ustavni sud BiH nadležan je za donošenje odluka u vezi s promjenom naziva opština u BiH, izjavio je juče portparol OHR-a Mario Brkić, komentarišući najavljenu inicijativu SDA da će od OHR-a tražiti da vrati sve prijeratne nazive opština i naseljenih mjesta u BiH.

"Jasno je da se kod promjene naziva opština treba rukovoditi shvatanjem BiH kao države s multietničkim karakterom. Prema Ustavu BiH, ovlaštene strane mogu osporavati entitetske zakone ili odluke entitetskih sudova pred Ustavnim sudom BiH", rekao je Brkić.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Vezano:
Više se ništa u RS-u ne smije zvati 'bosanskim'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije