BHmeteo: Pravo ljeto nastavlja se do daljnjeg, ali očekuje nas jedno zahlađenje uskoro

0
Radiosarajevo.ba
BHmeteo: Pravo ljeto nastavlja se do daljnjeg, ali očekuje nas jedno zahlađenje uskoro
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

U Bosni i Hercegovini danas, 28. jula, bit će jedan od najtoplijih dana u narednom periodu sa temperaturama lokalno oko 40 stepeni uz sunčano vrijeme. 

Večeras i u noći na ponedeljak (29.07.) oslabljena hladna fronta sa sjevera donosi prolazno pojačan sjeverac, pad temperature i rijetko pojavu krakotrajne kiše. Uz nalet fronte očekuju se udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra većinom 35 do 50 km/h.

Meteorolozi iz BHmeteo najavljuju da će početak sedmice obilježiti pretežno sunčano, ali ne tako vruće vrijeme, barem ne u većem dijelu zemlje. Dnevne temperature većinom 24 do 30, na jugu i zapadu Hercegovine 30 do 36 stepeni. Pojačan sjeverni vjetar i bura će nastaviti puhati u većem dijelu zemlje u prvim danima nove sedmice. Što se tiče jačine, većinom se očekuje umjeren uz lokalno jake udare do oko 50 km/h. Postepeno slabljenje vjetra od noći na srijedu (31.07.).

Konaković pokazao sporazum o 'isporučivanju suvereniteta': "Prošao je u oba doma Parlamenta BiH"

Konaković pokazao sporazum o 'isporučivanju suvereniteta': "Prošao je u oba doma Parlamenta BiH"

U kombinaciji sa dosta suhim tlom i činjenicom da ozbiljnijih padavina na području čitave zemlje nema, stvaraju se uslovi za dalje izbijanje još ozbiljnijih šumskih požara. Lokalnih požara već ima ovih dana.

Početkom sedmice očekuje nas za ovo doba godine izrazito suh zrak. Bez sparine, uz ugodnije jutarnje temperature i podnošljivo tople dana. Relativna vlažnost zraka tokom dana u pojedinim mjestima može pasti na svega oko 10 posto. 

Meteorolozi objavili prognozu: U večernjim satima moguć pljusak praćen grmljavinom, evo gdje

Meteorolozi objavili prognozu: U večernjim satima moguć pljusak praćen grmljavinom, evo gdje

Sredinom sedmice, odnosno u periodu 01. i 02.08., novo zatopljenje. Dnevne temperature ponovo oko ili malo iznad 35 stepeni uz pretežno sunčano vrijeme. Raste procenat vlage uz povećanje osjećaja sparine. To nagovještava novu oslabljenu hladnu frontu, koja za naredni vikend (03.-04.08.) može usloviti destabilizaciju atmosfere uz lokalnu pojavu pljuskova.

Kad se sve sabere i oduzme, pravo ljeto nastavlja do daljnjeg. Vrućine bi samo povremeno prekidale oslabljenje hladne fronte uz blaža i kratkotrajna zahlađenja te rijeđu pojavu kiše. Značajnijih padavina na tlu čitave zemlje i dalje nema na vidiku, a suša će sve više uzimati maha i opasnost od požara svakim danom sve više raste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije