Klinički centri Sarajevo i Tuzla dogovorili razmjenu ljekara i pacijenata

Radiosarajevo.ba
Klinički centri Sarajevo i Tuzla dogovorili razmjenu ljekara i pacijenata
Delegacije Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla danas je posjetila Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Goste je dočekala direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

"Stručnjak očne hirurgije iz UKC Tuzla je došao kod nas i educira naše ljekare, a mi šaljemo prof. dr. Edu Hasanbegovića koji je renomirani stručnjak u dječijoj hematoonkologiji. Uporedili smo naša iskustva u odnosu privatnog i javnog zdravstvenog sektora te razgovarali o problemima postojećeg zakona o javnim nabavkama koji nas limitira u nabavci opreme", kazala je Izetbegović.
 
Nedavno je, kaže ona, KCUS predstavljen javnosti ružnom viješću, a to je da je u kvaru linearni akcelerator.
 
"Niko nije razmišljao koliko je star aparat i koliko pacijenata prođe kroz njega. Mi smo prije dva mjeseca pokrenuli proceduru za kupovinu novog aparata", kazala je Izetbegović.

Danas je, kaže, razgovarano i o razmjeni pacijenata između ova dva klinička univerziteta. 
 
Ovo je uzvratna posjeta predstavnika UKC Tuzla Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Direktorica KCUS-a posjetila je Tuzlu 17. aprila ove godine, kada je započeta saradnja.
 
"Ranije smo upriličili posjetu Tuzli. Želimo da sarađujemo s kolegama, da naučimo dobre stvari koje oni primjenjuju i da budemo saradnici. Svaka saradnja će rezultirati pozitivno za naše pacijente", kazala je generalna direktorica KCUS-a.

Dodala je da su uspoređena iskustva odnosa privatno-zdravstvenog sektora i javnog zdravstvenog sektora.

"To su područja koja su za nas vrlo interesantna, razgovarali smo o problemima koje imamo s postojećim zakonom, o javnim nabavkama, koji nas limitira u nabavci nove opreme. Obavili smo razgovore o saradnji da razmijenimo nekada i pacijente ako dođe do kvara nekog aparata, koji je potreban za vitalno ugrožene pacijente", poručila je Izetbegović.

Direktor UKC-a Tuzla Nešad Hotić zahvalio je direktorici Izetbegović na organiziranju uzvratne posjete.

"Saradnja između naše dvije ustanove se nastavlja. Sve ono što se dogovorilo na našem prvom sastanku odnosi se na razmjenu ljekara, stručnjaka. Definisali smo neke nove ciljeve  i siguran sam da ćemo nastaviti ovim putem, unaprijediti zdravstvenu uslugu korisnicima. Razgovarali smo i o saradnji s drugim zdavstvenim ustanovama u BiH", istaknuo je Hotić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije