Klanjana dženaza Taibu Foriću kome je Vojska RS-a ubila oca, brata, suprugu, četiri sina i snahu

2
Radiosarajevo.ba
Klanjana dženaza Taibu Foriću kome je Vojska RS-a ubila oca, brata, suprugu, četiri sina i snahu
Foto: kozarac.eu / Taib Forić sa familijom pored spomen-ploče

Na mezarju Kamičani kod Kozarca, u Bosni i Hercegovini, danas je klanjana dženaza Taibu Foriću, čovjeku kome su u ratu pripadnici Vojske Republike Srpske ubili osam članova najuže porodice: oca, brata, suprugu, četiri sina, i snahu u 9. mjesecu trudnoće.

Taib Forić je i pored toga živio dostojanstveno i prkosno, vratio se na svoju zemlju i u svoj Kozarac, a potom obnovio imanje i nastavio živjeti na zemlji svojih pradjedova.

Dženazu je predvodio i emotivnim govorom se od rahmetli Taiba oprostio imam džemata Kamičani, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac i kućni prijatelj Amir ef. Mahić.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Na početku svoga obraćanja podsjetio je prisutne koliko je vrijedna osoba koja se nalazi pred njima.

"Ne znam da li će nam se ikada više pružiti prilika da klanjamo dženazu i da dotaknemo tabut jednog ovakvog insana. Mi smo se poredali u safove da klanjamo dženazu šehidskom sinu, šehidskom ocu, šehidskom suprugu i šehidskom svekru.

Sve mu je šehidsko, a on ponosan, dostojanstven, častan i uspravan hodio poslije svih njihovih tragedija i ubistava od strane onih koji su mrzili i njega i njegovu porodicu i ovaj narod", kazao je Mahić, prenosi Mina.

Prenio je prisutnima nekoliko lijepih uspomena na Taiba, kao i jedan njegov amanet kojeg je ostavio.

Preminuo Taib Forić kome su četnici u Kamičanima ubili oca, suprugu, četiri sina

Preminuo Taib Forić kome su četnici u Kamičanima ubili oca, suprugu, četiri sina

"Mi jesmo danas posebno tužni, jer kada je nekada konstatovao da nema djece, ja bih mu govorio: Taibe, mi smo svi tvoja djeca. Učio je Allahu dove da preseli bez da ikoga optereti sa sobom i Allah mu je uslišao dovu i s nogu je preselio svome Gospodaru. Imao je i jednu želju i mi ćemo mu je ispuniti, a ostala mu je jedna velika briga za ovu vjeru, narod i domovinu.

I posljednji njegovi razgovori sa rodbinom i komšijama je bio o brizi o ovim pomenutim vrijednostima. Zato je ta njegova briga naš amanet. Njemu su sve poubijali i uništili, ali nije odustao. Zato, niko od nas nema pravo da odustane od svoje vjere, svoga naroda i svoje domovine", zaključio je Mahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije