Klanjana dženaza namaz srebreničkoj majci Hajri Ćatić

0
Radiosarajevo.ba
Klanjana dženaza namaz srebreničkoj majci Hajri Ćatić
FOTO: AA / Dženaza Hajri Ćatić

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenica preminula je 9. novembra u Sarajevu, a njena dženaza i ukop obavljeni su danas u Srebrenici.

Tuga, bol i tišina na dženazi, ispraćena je još jedna istinska heroina, majka koja je preživjela genocid u Srenbrenici ali nije dočekala da nađe kosti svoga sina Nine.

Brojni građani oprostili su se od ove hrabre majke. 

Prof. Lavić: Razgovor kod Dodika je put u mazohističko trpljenje uvreda, psovki i poniženja

Prof. Lavić: Razgovor kod Dodika je put u mazohističko trpljenje uvreda, psovki i poniženja

Prije dženaze održana je i komemoracija, govornici su u emotivnim obraćanjima poručili da je na njima ostala obaveza da nastave tamo gdje su ona i druge preminule majke Srebrenice stale.

Prisutnima se u ime Inicijative "Moja adresa Srebrenica" obratio Alija Tabaković, koji je kazao da je Ćatić otišla tiho baš kao što je hodila sitnim koracima kojima je koračala u tuzi i bolu za sve žrtve genocida. On je podsjetio na njenu ustrajnu borbu da pronađe grobnicu u kojoj su kosti njenog sina Nihada Nine Ćatića.

"Srceparajuća je tvoja izjava da kao majka prosiš za jednu kost ili jedan prst svoga Nihada kako bi ga za života pokopala u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, pa da onda rahat preseliš na bolji svijet. Nažalost, nisi uspjela, ali jesi svima nama koji su ostali iza tebe trasirala put kojim moramo hoditi. Bol svake majke je isti, ali tvoja i bol Nure Alispahić je sigurno bila posebna. Nura je gledala kako joj dušmani ubijaju sina, a tvoja, jer je posljednji izvještaj tvog Nine zapisao cijeli svijet. Njegov izvještaj u kojem najavljuje svoju i smrt hiljada sugrađana diže svaku dlaku na glavi. Vjerujemo da si ga preslušala stotinama puta i samo srce hrabre majke kao što si ti moglo je podnijeti i izdržati svih ovih 26 godina. Nama živima ostaje obaveza da te se sjećamo kao i svih drugih majki i da nastavimo tamo gdje ste vi stale", rekao je Tabaković.

Tokom komemoracije pročitani su telegrami saučešća članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i udruženja "Žene u crnom" iz Beograda.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" i srebrenička majka koja nije uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada, preminula je u utorak, 9. novembra 2021. godine, u Sarajevu.

Ćatić je godinama tragala za posmrtnim ostacima sina Nihada Nine Ćatića, srebreničkog novinara koji je posljednji put viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu.

Svakog 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio - televizije Bosne i Hercegovine, dodjeljuje se novinarska nagrada po njegovom imenu.

Održana komemoracija majci Hajri Ćatić - undefined

FOTO: AA: Održana komemoracija i otvorena knjiga žalosti majci Hajri Ćatić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije