Kiseljak gradi novu zgradu Doma zdravlja, posao i za nove radnike

K. S.
Kiseljak gradi novu zgradu Doma zdravlja, posao i za nove radnike

Općina Kiseljak krenula je u realizaciju izgradnje nove zgrade Doma zdravlja, jer je postojeći objekat, sagrađen 1950-tih godina postao neadekvatan i premal za rastuće potrebe za medicinskim uslugama, saznaje Radiosarajevo.ba

Na portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine, Općina Kiseljak nedavno je objavila dva tendera - jedan za pripremu parcele za izgradnju Doma zdravlja, a drugi za izradu glavnog projekta.

Trenutna zgrada Doma zdravlja Kiseljak opslužuje oko 19.000 korisnika.

Kako je za Radiosarajevo.ba posjasnio načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak vrijednost cjelokupnog projekta ne bi trebala preći 5.000.000 KM, sa svim pripremnim radovima.

mladen-misuric-ramljak-kiseljak1.jpeg - undefined

Mišurić Ramljak: Kiseljak postaje medicinski centar       Foto: Vecernji.hr

“Ukupna površina objekta, bez servisnih prostora, iznosit će 4.700 kvadrata. Novina je i to da ćemo imati odvojen prostor za hitnu pomoć, novi savremeni prostor za rentgen odnosno ultrazvuk, laboratoriju, fizikalnu terapiju. Imat ćemo ordinacije za liječnike, centar za mentalno zdravlje, ginekologiju, stomatologiju, pedijatriju”, spomenuo je Mišurić Ramljak.

Prema njegovim riječima, u sklopu stomatologije bit će odvojena djeca od starijih pacijenata, a do sada su svi koristili istu zubarsku stolicu, što je, kako kaže, nedopustivo.

Općina Kiseljak planira započinjanje radova na izgradnji Dom zdravlja 2019., a krajnji rok za završetak predviđa se 2021. godina.

Općinski načelnik rekao je da Općina ne može sama finansirati projekat izgradnje Doma zdravlja, jer nema velika budžetska sredstva te će se obraćati višim nivoima vlasti, prvenstveno Ministarstvu zdravstva Srednjobosanskog kantona, ali i Vladi FBiH.

Mladen Mišurić Ramljak kaže da će u novoj zgradi Doma zdravlja Kiseljak biti uvedena i palijativna njega.

“To je njega i briga o umirućim bolesnicima, jer želimo rasteretiti porodice, koje moraju brinuti o takvim bolesnicima”, dodaje naš sagovornik.

Kiseljak osim problema sa malom zgradom Doma zdravlja ima i problem nedostatka medicinskog osoblja.

Mišurić Ramljak je podcrtao problem smjene generacija medicinskog osoblja, ali i to da će sa izgradnjom nove zgrade ukazati se potreba za novim radnicima.

“Dom zdravlja Kiseljak ima Centar za mentalno zdravlje ali nema neuropsihijatra, a ovaj centar opslužuje Kiseljak, Kreševo i Fojnicu. Također, nemamo stalno uposlenog specijaliste ginekologa. Trenutno je na specijalizaciji oftamolog”, rekao je Mišurić Ramljak.

Načelnik Općine Kiseljak ocijenio je da sa izgradnjom nove zgrade Doma zdravlja, Općina Kiseljak želi postati savojevrsan mali regionalni medicinski centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije