Kiša u Krajini ne prestaje padati: Vodostaji rijeka iznad prvih kritičnih tačaka

1
FENA
Kiša u Krajini ne prestaje padati: Vodostaji rijeka iznad prvih kritičnih tačaka
Foto: Fena / Kiša u USK ne prestaje padati

Obilne kišne padavine na području Unsko-sanskog kantona (USK) u posljednja 24 sata uslovile su konstantan rast vodostaja ovdašnjih rijeka, naročito Une, Sane i Klokota. Trend rasta na nekim mjernim tačkama premašuje i pet centimetara po satu, pa je tako izmjereni vodostaj Une u središtu Bihaća već iznad prve kritične tačke – jednog metra.

Kiša u Bihaću nije prestala padati od jučer, od 20 sati, te je u tom periodu evidentirano oko 50 litara po metru kvadratnom padavina. Iz bihaćke Meteo stanice naglašeno je kako se radi o vrlo ozbiljnoj količini padavina za ovo područje Bosne i Hercegovine, naročito uzevši u obzir kratak mjerni period.

Prema dosadašnjim prikupljenim informacijama, najozbiljnija prijetnja od poplava je u naseljima Orašac, Kulen Vakuf, Pokoj, Kralje i Kostela. Ova su naselja inače bila i među najugroženijima za vrijeme prošlogodišnjih decembarskih poplava.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Mještani su već u poslijepodnevnim satima prijavili aktivaciju određenih klizišta, kao i izlijevanje vode na nekim kritičnim tačkama. Za sada, na svu sreću, nema informacija o poplavljenim stambenim ili poslovnim objektima.

"Ranije danas je već preporučeno poduzimanje preventivnih mjera, odnosno izmještanje stvari i imovine iz stambenih i poslovnih objekata, koji bi mogli biti poplavljeni ukoliko se nastavi ovakav trend padavina i rasta vodostaja. U pripravnosti smo, pratimo situaciju, a neke ekipe su već raspoređene po terenu", saopšteno je iz Službe civilne zaštite Grada Bihaća.

Istaknuto je kako je današnja preporuka izdana i na osnovu vremenske prognoze, s obzirom da su najavljene obilne padavine i u narednih nekoliko dana.

Prema podacina Agencije za vodno pordučje rijeke Save najveći zabilježeni porast vodostaja je na rijeci Uni, iznosi 358 centimetara (HS Martin Brod).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije