Kina spremna da jača saradnju sa BiH u borbi protiv pandemije

Radiosarajevo.ba
Kina spremna da jača saradnju sa BiH u borbi protiv pandemije
Foto: MVP BiH / Ambasador Ji Ping i ministrica Bisera Turković

Ambasada NR Kine u BiH donirala je Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nekoliko paketa zaštitnih maski namijenjenih za osiguranje boljih uslova rada uposlenika.

Donaciju je ministrici vanjskih poslova BiH dr. Biseri Turković predao ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ji Ping.

Ministrica Turković se tom prilikom zahvalila na donaciji, te naglasila da će ova oprema pomoći našim uposlenicima u njihovom radu, fokusiranom primarno na suzbijanje i saniranje negativnih posljedica koronavirusa u našoj zemlji.

Sagovornici su izrazili čvrstu podršku jedni drugima u borbi protiv epidemije, koja se direktno nadovezuje na najave predsjednika NR Kine Xi Jinpinga i njegov odgovor na pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, u kojem konstatuje da je Kina spremna da jača saradnju u borbi protiv pandemije sa svim zemljama, uključujući i BiH.

"Tim je povodom kineska vlada nedavno organizovala video konferenciju s ciljem razmjene iskustava u prevenciji i suzbijanju širenja koronavirusa, te otvorila komercijalne kanale za BiH i druge zemlje za uvoz medicinske opreme i materijala. Jedan takav let je realizovan prije samo par dana, a opremu iz Kine je u BiH uvezla kompanija FlyBosnia. NR Kina je ranije donirala Bosni i Hercegovini šest respiratora različitih modela i 58.000 maski", saopćeno je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije