Koliko košta piletina, a koliko svinjetina: "Kako je gavran pocrnio - tako bilo nije"
U jednoj banjalučkoj mesnici kilogram pilećeg bjelog mesa košta 14 konvertibilnih maraka, a svinjskog buta 10,50 KM. Dakle, skuplja za tri i po marke.
"Radim ovaj posao 35 godina i ne pamtim da je ikada tako bilo. Ovo sa cijenama je haos i neobjašnjivo", kaže mesar.
Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS za Srpskainfo kaže da je to pitanje za “vanzemaljske ljude.
Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'
"Što bi naš narod rek'o od kad je gavran pocrnio, tako bilo nije", slikovito objašnjava Maljčić.
On smatra da bi se objašnjenje moglo kriti u tome da u prodaji dominira svinjsko meso iz uvoza, dok je sva piletina na tržištu domaća.
"Eh, sad je pitanje kako svinjetina može da bude tako jeftina kad su žitarice enormno poskupile. U Evropi su žitarice skuplje nego kod nas. Zato ja pitam šta mi to uvozimo", dodaje Maljčić.
On upozorava da su domaći uzgajivači svinja u izuzetnom teškom položaju i dodatno ugroženi zbog rata u Ukrajini i evropskih sankcija Rusiji.
"Mi ne možemo izvoziti svinjetinu u Evrpsku uniju, a na sve to nam je zabranjeno da prevozimo preko njihovog tla u Rusiju", naglašava Maljčić.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.