Kico o najavama "samoorganizovanja": Informativne operacije protiv države BiH

1
F. V.
Kico o najavama "samoorganizovanja": Informativne operacije protiv države BiH
Foto: Al Jazeera / dr. Ahmed Kico

Predsjednik Organizacije vojnih starješina RS-a i dekan Fakulteta za bezbjednost iz Banje Luke, Slobodan Župljanin zaprijetio je danas pravosudno-sigurnosnim institucijama Bosne i Hercegovine "samoorganizovanjem" u bh. entitetu Republici Srpskoj ukoliko se na prostoru tog bh. entiteta nastave akcije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

"Ako se ovakvo postupanje SIPA-e nastavi, postoji ozbiljna opasnost od samoorganiziranja u Republici Srpskoj. Ustavna nadležnost i obaveza Republike Srpske je da štiti svoje građane.

Prošlo je 26 godina od rata. Ovi čestiti ljudi žive ovdje i bili su dostupni svim pravosudnim organima. Zato se postavlja pitanje zašto su potrebne ovakve akcije SIPA-e?", kazao je Župljanin.

Akcija SIPA-e: Uhapsili muškarca, na Facebooku prijetio da će 'pobiti nevjernike'

Akcija SIPA-e: Uhapsili muškarca, na Facebooku prijetio da će 'pobiti nevjernike'

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba poruke Župljanina komentirao je stručnjak iz oblasti bezbjednosti Ahmed Kico, inače koautor knjige "Aspekti geopolitike i hibridog rata" u izdanju Atlantske inicijative.

"Na ovakve najave svakako trebaju u skladu sa svojim ovlastima i nadležnostima reagovati Tužilaštvo BiH, SIPA i druge nadležne agencije.

Ovakve najave Župljanina su u funkciji učvršćivanja zaključaka entiteta NSRS o povlačenju saglasnosti za odbrambene, sigurnosne i pravosudne institucije sa nivoa BiH na nivo entiteta RS", analizira Kico.

Smatra da ovakve poruke treba staviti u kontekst u aktuelnih dešavanja u BiH.

"Također, Župljaninovi stavovi, odnosno najave o 'samoorganizovanju', zapravo su dio informativnih operacija protiv Bosne i Hercegovine, a u funkciji dodatnog učvršćivanja narativa da je sve ono što radi Dodik i navodno rukovodstvo entiteta RS, potpuno opravdano i u skladu sa Ustavom i zakonima", kazao je Kico, te zaključio:

"Dakle, radi se o dodatnom 'kuhanju svijesti' stanovništva entiteta RS da su mogući sukobi u BiH potrebni i sasvim opravdani. Po takvim mišljenjima, osumnjičeni zločinci iz Nevesinja, ne trebaju biti procesuirani u skladu sa zakonom i pred Sudom BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije