Tahirović: Tužilaštvo BiH treba ispitati prijetnje "samoorganizovanjem"

1
F. V.
Tahirović: Tužilaštvo BiH treba ispitati prijetnje "samoorganizovanjem"
Kolaž / Tahirović: Tužilaštvo BiH treba ispitati prijetnje "samoorganizovanjem"

Predsjednik Organizacije vojnih starješina RS-a Slobodan Župljanin zaprijetio je danas pravosudno-sigurnosnim institucijama Bosne i Hercegovine "samoorganizovanjem" u Republici Srpskoj ukoliko se na prostoru tog bh. entiteta nastave akcije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja postupa po nalogu nadležnog tužilaštva.

Župljanin, inače dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjoj Luci je to kazao komentirajući jučerašnju akciju SIPA-e u kojoj je uhapšeno osam osoba, bivših komandanata i vojnika Vojske RS-a zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Nevesinju.

"Ako se ovakvo postupanje SIPA-e nastavi, postoji ozbiljna opasnost od samoorganiziranja u Republici Srpskoj. Ustavna nadležnost i obaveza Republike Srpske je da štiti svoje građane. Prošlo je 26 godina od rata. Ovi čestiti ljudi žive ovdje i bili su dostupni svim pravosudnim organima. Zato se postavlja pitanje zašto su potrebne ovakve akcije SIPA-e?", kazao je Župljanin, prenosi RTRS.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Podsjetimo, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapšeno je osam osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području Nevesinja.

"Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciju u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do dvije godine", navedeno je u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navedeni osumnjičeni nekadašnji su zapovjednici i pripadnici VRS-a, a osumnjičeni su za zločine nad bošnjačkim stanovništvom sa područja Nevesinja.

Kako su mediji prenijeli, uhapšeni su Siniša Kandić, Dragoslav Aćimović, Zdravko Kandić, Dragan Đurđi, Milan Trifković, Dragan Ivanišević i Mladen Kandić.

Prof. dr. Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije podsjeća kako SIPA-a ne radi samovoljno.

"SIPA postupa kako traže Tužilaštvo i Sud. Niko ne može ograničavati nadležnost organa koji rade u skladu sa zakonima države BiH", rekao je Korajlić za Radiosarajevo.ba.

Prema riječima Murata Tahirovića, predsjednika Udruženja žrtava i svjedoka genocida, organi države BiH imaju nadležnosti da u skladu sa zakonom privode ili hapse, između ostalih, i optužene za ratne zločine.

"Mnogo je primjera, pa i previše da su lica pod istragom ili optužbom, čak i sa presudom - "pobjegla " u susjedne države. Tako da priča da su dostupni organima jednostavno ne stoji. Zvanični podaci, koje je glavni tužilac MICT-A Serge Brammertz prezentirao 13. decemrba 2021 godine pred Vijećem sigurnosti UN, govore da je više od 300 osumnjičenih nedostupno pravosuđu BiH i da se nalaze u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, govore jasno da organi države moraju postupati na način kako su i postupili prilikom hapšenja grupe osumnjičenih za zločine u Nevesinju", istakao je Tahirović za Radiosarajevo.ba.

Komentirao je i najave "samoorganizovanja" u bh. entitetu RS.

"Tužilaštvo BiH da se ispita šta se pod tim "samoorganizovanjem" misli. Pogotovo ako o tome govori neko ko ima određenu funkciju u entitetu RS-u, koji uveliko priprema takve aktivnosti", zaključio je Tahirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije