Tahirović: Odluka Inzka je velika stvar i korak naprijed ka pomirenju i prosperitetu

AA
Tahirović: Odluka Inzka je velika stvar i korak naprijed ka pomirenju i prosperitetu
Foto: AA / Murat Tahirović

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović pohvalio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da donese zakon o zabrani negiranja genocida, istakavši kako je sada na institucijama BiH da taj zakon implementiraju.

"Dobro je da je zakon donesen. Konačno, sada Tužilaštvo, a prije svega BiH, ima mogućnost da djeluje, da privede, a kasnije, u skladu sa zakonom, i kazni negatore. Ovo je velika stvar i korak naprijed ka pomirenju i prosperitetu, prije svega, jer bez prihvatanja odgovornosti ne možemo ni ići naprijed", rekao je Tahirović.

Tahirović je prošle sedmice uputio otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku u kojem ga je pozvao da, kako je i obećao, proglasi zakon o zabrani negiranja genocida

"Hvala visokom predstavniku. Bili smo frustrirani i na neki način ogorčeni na odugovlačenja oko donošenja zakon ali, evo, konačno je to urađeno. Veliki je posao na institucijama naše zemlje da implementiraju zakon i da oni koji negiraju genocid i druge ratne zločine konačno budu i procesuirani", poručio je Tahirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije