Kemal Kozarić, ambasador BiH, iz Beča: Sva policija i vojska su na ulicama

1
A. Sokolović
Kemal Kozarić, ambasador BiH, iz Beča: Sva policija i vojska su na ulicama
/ Kemal Kozarić

Sva policija i vojska je na ulicama Beča. Grad je blokiran, u krugu od 50 kilometara oko Beča.

To je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao Kemal Kozarićambasador Bosne i Hercegovine u Austriji.

On je do detalja opisao šta se sinoć događalo u Beču, u terorističkom napadu u kojem je poginulo pet osoba, četiri žrtve (dvije žene i dva muškarca), te jedan od terorista koji su izveli napad.

"Upravo je završena konferencija za medije koju je održao austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer. Potvrdio je da su četiri osobe ubijene, dok je jedan od terorista likvidiran. Uglavnom, on je podvukao da je riječ o terorističkom napadu. Potvrđen je identitet glavnog teroriste. Riječ je o Albancu iz Sjeverne Makedonije, Kurtin S. Prilikom pretresa njegovog stana izuzeta je dokumentacija, a Nehammer je rekao da je Kurtin bio simpatizer ISIL-a", priča Kozarić za naš portal.

On je naglasio da je ministar Nehammer kazao da je sedam osoba teško povrijeđeno, te da je ukupno 15 lica zadobilo povrede. 

"Napad se dogodio u samom centru Beča, svega 500 metara od glanog trga. Tu su kafići i restorani. Tu često prođem u šetnju gradom, tu je pješačka zona. Među četiri žrtve nadam se da nema osoba koji su državljani BiH. Imena žrtava nisu saopćena", kaže Kozarić.

Ambasador BiH u Austriji je podvukao jedan bitan detalj koji su iskoristili teroristi. 

"napad se dogodio u jednom od najprometnijih dijelova grada. Teroristi su znali da Austrija od ponoći ulazi u lockdown, a i pretpostavili su da će veliki broj građana to iskorstiti da izađu u restorane. Očito da su znali i planirali napad baš na taj "crni ponedjeljak" kako su ga nazvali", dodao je Kozarić.

On je potvrdio da je tačna intormacija da su terosristi napad izvršili na šest lokacija.

"Vojska je odmah izašla na ulice, i sada su uz policiju i pripadnike specijalne policije. Grad je u totalnoj blokadi. Blokirani su ulaz i izlaz iz grada, na oko 50 kilometara. Vrše se kontrole prilikom ulaska. Svaki detalj se prati", dodao je ambasador BiH u Austriji.

Kozarić nam je otkrio da je predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen proglasio trodnevnu žalost u cijeloj državi.

"Telegrame podrške poslali su i Macron, Merkel... A na našim portalima sam vidio da su se oglasili i naši članovi Predsjedništva BiH Šefik Džeferović i Željko Komšić, svi su danas uz Austriju", kaže Kozarić. 

Ambasador BiH je dodao da je na ulicama proteklih dana vidio veliki broj državljana BiH, da je u ovom gradu jaka bh. dijaspora, kao i ostalih država Balkana.  

"Preporuka je da se ne ide u školu, na posao samo ako se ne mora", istakao je Kemal Kozarićambasador Bosne i Hercegovine u Austriji, za portal Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije