Kemal Čaušević nije vratio državi 1,72 miliona maraka: Tužile ga majka, sestra i supruga

7
Radiosarajevo.ba
Kemal Čaušević nije vratio državi 1,72 miliona maraka: Tužile ga majka, sestra i supruga
Foto: Cin.ba / Kemal Čaušević

Članovi porodice su tužili Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH), tražeći da u zemljišnim knjigama budu upisani kao suvlasnici na osam njegovih nekretnina koje je blokirao Sud BiH.

Čauševićeva supruga Aida Čaušević, majka Džemila Čaušević i sestra Envera Ramić su tužbu podnijele mjesec nakon što je on u maju 2023. pravosnažno osuđen na pet i po godina zatvora zbog primanja dara. Naloženo mu je vraćanje 1,72 miliona KM imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

Bio je dužan ovaj iznos platiti državi u roku od 30 dana nakon presude, ali on to nije uradio zbog čega je Sud BiH pokrenuo prinudnu naplatu, piše CIN BiH.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Bivši direktor UIOBiH je osuđen jer je firmama za uvoz tekstila omogućavao povlašten status prilikom uvoza. Istom presudom Čaušević je oslobođen optužbe za pranje novca, odnosno da je novac od mita iskoristio za kupovinu osam stanova i poslovnih prostora te tri zemljišta od ukupno 20.400 kvadrata na atraktivnim lokacijama u Sarajevu.

Sporovi koje su pokrenuli članovi porodice Kemala Čauševića bi državi mogli otežati postupak naplate protivpravno stečene koristi. Čauševićima u prilog ide i nepostojanje zakona i institucija koje bi se bavile oduzimanjem imovine na državnom nivou.

Čauševićeva supruga se u tužbi poziva na pravo zajedničke imovine stečene u braku na sedam nekretnina, a njegova majka i sestra traže stan koji je on naslijedio od pokojnog oca 2011. godine. Iako su se tada u ostavinskom postupku odrekle svog dijela, sada ga žele nazad.

Konačna presuda: Kemal Čaušević osuđen na pet i po godina zatvora!

Konačna presuda: Kemal Čaušević osuđen na pet i po godina zatvora!

“To su takozvane mjere kojima se onemogućava izvršenje, stavlja se fiktivni teret”, kazao je Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu, koji je učestvovao u izradi Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine Federacije BiH (FBiH).

Međutim, državni tužilac Dubravko Čampara koji je zastupao optužnicu protiv Čauševića ne misli da privatne tužbe mogu zaustaviti naplatu države.

“Država ima pravo prve naplate, tako da teško da će to blokirati supruga”, naveo je on.

Kemal Čaušević je tokom sedam godina kupio devet stanova i poslovnih prostora te 20 duluma zemljišta. Njegovi tadašnji prihodi ne pokrivaju investicije ali on kaže da zarađuje još od 1986. godine.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije