Stigle vijesti s KCUS-a: Broj zaraženih u Sarajevu raste

Radiosarajevo.ba
Stigle vijesti s KCUS-a: Broj zaraženih u Sarajevu raste
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U protekla 24 sata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je 337 uzoraka na prisustvo koronavirusa. 

Iz KCUS-a je potvrđeno da je pozitivno 49 uzoraka, od čega najveći broj u Kantonu Sarajevo 31, u Travniku pet, Zavidovićima i Kakanju po šest te Visoko jedan.

U izolatoriju na Podhrastovima trenutno na bolničkom liječenju nalazi 31 bolesnik, od čega je šest teških slučajeva u intenzivnoj njezi.

Podsjetimo i to da stručnjaci apeliraju na građane da se pridržavaju postojećih mjera, jer se naredna dva mjeseca očekuje porast broja respiratornih infekcija, kaže infektolog Bakir Nakaš, a samim tim i povećanje broja zaraženih koronavirusom.

Nažalost u BiH uvijek imate neke ljude i neke grupe koje će negirati ono što postoji ili imati različite stavove što može dovesti do loših reakcija na određene mjere koje država propisuje”, kaže Nakaš.

Mjere se trenutno razlikuju unutar zemlje i ovise o pojedinačnim situacijama. Ipak, one zajedničke su držanje socijalne distance, nošenje maski, izbjegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima. U RS danas je 51 novozaražena osoba i nema popuštanja postojećih mjera, nego su donesene detaljnije smjernice za ugostiteljske objekte. Za jednim stolom dozvoljeno je sjedenje za maksimalno četiri osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije