KCUS: Upješno urađena operacija kod COVID pozitivnog pacijenta

Radiosarajevo.ba
KCUS: Upješno urađena operacija kod COVID pozitivnog pacijenta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / KCUS

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađena je prva operacija kod COVID pozitivnog pacijenta.

"Nakon što su u Općoj bolnici Abdulah Nakaš odbili pružiti tretman dvadesetpetogodišnjem H.H. iz Sarajeva, on je uspješno operisan na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju KCUS", kaže se u saopćenju KCUS-a.

Prema riječima ljekara Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju KCUS, stanje pacijenta je trenutno stabilno i on se liječi u posebnom izolacionom odjelu, uz strogo poštivanje mjera zaštite bolesnika i uposlenika.

"Iako slijepo crijevo spada u sekundarni nivo abdominalne hirurgije, s obzirom da je pacijent dva puta upućivan u KCUS iz Opće bolnice Abdulah Nakaš odlučili smo operisati mladića i poštedjeti ga daljih bolova koje je trpio", navedeno je u saopćenju.

Dodaje se da je pacijent došao sa nalazima koji su jasno ukazivali na upalu slijepog crijeva, te je odmah po prijemu indiciran hitni operativni tretman, koji je urađen u sali za COVID pozitivne bolesnike.

Postoperativni oporavak ide u skladu s postojećim protokolima, a s obzirom na prisustvo virusa, u dalji tok liječenja uključen je multidisciplinarni tim ljekara.

Hirurški tim ljekara koji su operisali bolesnika činili su dr. Pušina Sadat, dr. Šukić-Karalić Ramajana, dr. Bajramagić Salem. Anesteziološki tim činili su dr. Enida Halvadžija i dr. Naza Mulagić, uz asistenciju instrumentarke Elme Ajkunić i instrumentara Elvedina Druškića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije