Kavazović: 'Istina o Srebrenici je potrebna svim ljudima na Zemlji'

AA
Kavazović: 'Istina o Srebrenici je potrebna svim ljudima na Zemlji'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Husein ef. Kavazović

Genocid u Srebrenici je poznata svjetska činjenica, čije se nijekanje gubi i postaje nečujno među glasovima dostojanstvenog i javnog sjećanja, poručio je danas, 11. jula u Potočarima reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Danas je u Potočarima kolektivna dženaza i ukop 14 novoidentifikovanih žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

"Nažalost, polahko se umnožavaju i decenije od njegova krvavog događanja, a da se potpuna pravda i istina o žrtvama čekaju. Genocid u Srebrenici je postao kamen međaš naše biološke egzistencije, razdjelnica naše ukupne narodne fizionomije. Mi od prije ne ličimo na sebe od poslije genocida. Srebrenica je postala naše okupljalište, izvorište svijesti o sebi i svijetu u kojem živimo. I danas smo ovdje, u posjeti našim šehidima, u moru bijelih nišana, koji nas podsjećaju na čistoću njihovih duša i nevinost njihovih srca. Ovdje smo zbog njih, da ih se sjećamo i upućujemo dove Svevišnjem za njih", kazao je Kavazović.

Danas dženaza Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH

Danas dženaza Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH

Naglasio je da smo "ovdje i zbog nas živih, da obnovimo zavjet Bogu, očevima i zemlji, da više nikada nećemo nikome dozvoliti da nekažnjen počini zločin genocida nad našim narodom".

"Ovdje smo da se zavjetujemo da ćemo našu zemlju učiniti slobodnom, snažnom i ponosnom, mjestom mira i suživota svih njenih ljudi. Zato, braćo i sestre, zagledajmo se u ove bijele nišane, njihovo uspravno i gordo stajanje. To su uskličnici koji nas opominju. Izdignimo se iznad naših prizemnih sebičnosti, pohlepe i umišljenosti. Neka njihova bjelina bude dovoljno snažna i inspirativna za nas da svoje male živote učinimo velikim i snažnim kotačima našeg mira, sigurnosti i budućnosti", poručio je reis Kavazović.

Potresna ispovijest Seida Mujića: 'Da sam bio stariji, možda ni ja ne bih bio ovdje'

Potresna ispovijest Seida Mujića: 'Da sam bio stariji, možda ni ja ne bih bio ovdje'

Kako je kazao, u onome što vidimo ispred nas je ono što nas čeka, ako ne budemo brinuli o sebi.

"Mi ne gubimo nadu u hrabrost sinova i kćeri bosanskih, u Božiju milost i historijsku pravdu. I zato nećemo dopustiti nečasnima da nas obeshrabre na putu istine. Istina o Srebrenici je potrebna svim ljudima na Zemlji. Srebrenica jeste mjesto našeg stradanja. Ali, mi je zajedno možemo učiniti mjestom mira, mjestom nade i ohrabrenja za sve nas, mjestom istine za žrtve i pravdom za zločince i za one koji ih štite i veličaju. Ako budemo vjerovali da nas samo istina može izbaviti, pronaći ćemo svoj put ka ozdravljenju", naglasio je Kavazović.

Pozvao je i one koji nose moralnu odgovornost za počinjeni zločin u Srebrenici da i sami pronađu snagu u sebi i hrabro i javno stanu na stranu istine i pravde.

Imena žrtava koje su ukopane danas, 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari:

Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine, Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije