Kavazović i Kožemjakin: Zajedno se sjećamo žrtava Holokausta i genocida u Srebrenici

Anadolija
Kavazović i Kožemjakin: Zajedno se sjećamo žrtava Holokausta i genocida u Srebrenici
Foto: Srebrenica memorijal / Kavazović i Kožemjakin

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari počeo je video-projekat Čitanje za Srebrenicu koji će obuhvatiti više od 130 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Kroz projekat "Čitanje za Srebrenicu", učesnici čitaju spisak imena 8.372 žrtve genocida u Srebrenici, koja su upisana na Zidu sjećanja u Potočarima.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari poručuju da je cijela ideja nastala na osnovu sličnog projekta koji je povodom sjećanja na žrtve Holokausta ove godine online pokrenuo i realizirao Yad Vashem, svjetski memorijalni centar sjećanja na Holokaust.

Ahmedin Đozić, snimatelj i montažer u timu, podijelio je s nama više detalja o konceptu projekta i njegovoj realizaciji.

"Ljudi koji učestvuju su različitih profila. Imamo muzičare, novinare, glumce, umjetnike, aktiviste, vjerske lidere, svjedoke genocida, članove porodica žrtava genocida. Dolaze iz različitih etničkih i vjerskih skupina, te svako ima neku svoju motivaciju za učešće u projektu. Snimamo ih na različitim lokacijama, po njihovom izboru, čime prenosimo poruku sjećanja na žrtve iz onog lokalnog konteksta čitanja ovog spiska u Potočarima prema vanjskom prostoru. Do 11. jula planiramo objavljivati pojedinačna čitanja putem zvaničnog YouTube kanala, a nakon toga, cjelokupni višesatni snimak će biti ponuđen institucijama, muzejima i memorijalima koji budu iskazali interes da prikazivanjem 'Čitanja za Srebrenicu' odaju počast žrtvama genocida", poručio je Đozić.

Među prvim koji su svojim učešćem podržali ovaj projekat, bili su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i hazan Sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin, koji su iskoristili ovu priliku da pošalju jasnu poruku zajedničke borbe protiv islamofobije, antisemitizma, ali i protiv negiranja genocida u Srebrenica i Holokausta u zemlji, regiji i svijetu.

"Nove okolnosti izazvane vanrednim stanjem će od nas zahtijevati da iznađemo nove metode kako bismo sačuvali sjećanje na žrtve genocida. Zato čestitam Memorijalnom centru na ovoj inicijativi i tome što ste mi dali priliku da budem prvi koji će pročitati imena prvih žrtava sa spiska. Bitno je da se svake godine prisjetimo da to nisu samo brojke, da su to čitavi svjetovi koji su umoreni. Svako od tih imena nas sve obaveže, jer ubijeni u genocidu u Srebrenici nisu žrtve za kojima treba da žale samo muslimani. To je tragedija čitavog čovječanstva, jer genocid kao i Holokaust to jesu, to su zločini protiv čovječnosti, protiv čovjeka", rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Hazan Sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin rado se odazvao projektu Čitanje za Srebrenicu jer "zna koliko je važno njegovati kulturu sjećanja".

"Jedino tako možemo spriječiti da 'nikad više' ne bude samo pusta fraza", dodao je hazan Kožemjakin.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica poručili su da nikada nije bilo važnije jedinstveno stati protiv svakog oblika historijskog revizionizma, rasta ekstremne desnice te onih politika koje relativiziraju zločine Holokausta i zločine genocida u Srebrenici.

"U vremenu kada se relativiziraju žrtve Holokausta, kada se po istom uzorku ponašanja negiraju i relativiziraju žrtve genocida u Srebrenici, prepoznajemo koliko možemo naučiti i koliko dijelimo jedni sa drugima. Zbog toga je i izuzetno važan ovaj međureligijski dijalog, ali i otvorenost jednog ovakvog projekta za širu zajednicu", rekao je Almir Salihović, jedan od članova tima koji radi na realizaciji ovog projekta Memorijalnog centra.

Kako je kazao, Čitanje za Srebrenicu je pokrenuto na osnovnoj poruci da obaveza govorenja o genocidu i obaveza obilježavanja genocida nije samo dužnost i ne pripada samo Srebrenčanima, već svim građanima BiH.

"Jer će način na koji se odnosimo prema genocidu u Srebrenici, prema Holokaustu i zločinima Drugog svjetskog rata, prema onima koji su bili kolaboracionisti zločinačkih režima, odrediti i način kako ćemo graditi i budućnost ove zemlje. Zbog toga nam učešće reisa Kavazovića i hazana Kožemjakina znači mnogo", poručio je Salihović, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije