Kavalec i Šabotić održali sastanak: Uskoro IT oprema antikorupcionim timovima

1
Radiosarajevo.ba
Kavalec i Šabotić održali sastanak: Uskoro IT oprema antikorupcionim timovima

Šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec danas je sa saradnicima posjetila Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Tom prilikom Agenciji je uručena vrijedna informatička oprema (server, UPS i Firewall) te je, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, održan kraći sastanak sa direktorom APIK-a Hasimom Šabotićem.

S obzirom na to da Misija OSCE-a u BiH već nekoliko godina pruža podršku radu i aktivnostima Agencije, tokom današnjeg sastanka razgovarano je o prioritetima u radu Agencije, ali i zajedničkom radu tokom 2021. godine.

Direktor Šabotić se zahvalio ambasadorici Kavalec na doniranoj informatičkoj opremi, te je istakao da je Agencija upravo uz podršku Misije OSCE-a u BiH prije dvije godine otpočela proces digitalizacije antikorupcijskih aktivnosti. Naglasio je i da je taj proces omogućio Agenciji da po prvi put sistemski uredi i unaprijedi monitoring i izvještavanje kada je riječ o provođenju antikorupcijskih dokumenata u BiH.

Ambasadorica Kavalec je istakla da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Misije OSCE-a u BiH, s obzirom da je to jedan od ključnih faktora dugoročne stabilnosti zemlje. Naglasila je i da je današnja donacija APIK-u, kao i donacija antikorupcionim timovima, jedna od aktivnosti Misije u cilju jačanja sistema prevencije i borbe protiv korupcije u BiH.

Misija OSCE-a u BiH će u narednih mjesec dana uručiti vrijednu IT opremu i antikorupcionim timovima na svim nivoima vlasti koja će također unaprijediti njihove kapacitete, dok će u narednom mjesecu APIK-u biti isporučen LCD projektor i pet eksternih memorija.
Paket softverskih rješenja koji je Agenciji uručila šefica Misije od velikog je značaja za preventivni aspekt rada Agencije koji će, između ostalog, omogućiti provođenja elektronski testova na temu „Etika i integritet“ za državne službenike, uposlenike i rukovodioce institucija, kao i prezentaciju i online edukaciju svih državnih službenika, zaposlenika i rukovodilaca, saopćeno je iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije