Katalin Novak prošetala Baščaršijom. Evo koju je poruku poslala građanima Bosne i Hercegovine

1
Radiosarajevo.ba
Katalin Novak prošetala Baščaršijom. Evo koju je poruku poslala građanima Bosne i Hercegovine
Foto: Instagram / Katalin Novak

Europska unija bez Zapadnog Balkana je kao supa bez soli: jestiva je, ali svi osjećaju da nešto nedostaje.

Napisala je ovo na društvenim mrežama predsjednica Mađarske Katalin Novak, koja je u utorak, 30. januara, stigla u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Novak je na Instagramu navela da se susrela sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krištom, te u srijedu, 31. januara, sa mađarskim vojnicima.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

"Ponosnim smo što mađarski general preuzima vodstvo EU timova u BiH", navela je Novak, koja je još dodala da je Bosna i Hercegovina „ključna država za bezbjednost Mađarske“.

"Mađarska je predani zagovornik pristupanja Zapadnog Balkana EU. Misija EUFOR u Bosni i Hercegovini od sutra ima mađarskog šefa, a rad mađarskih vojnika visoko se cijeni", istakla je Novak.

Ona je dodala da je bilo dobro čuti da „rukovodstvo Bosne i Hercegovine kao primjer vidi mađarske mjere podrške porodicama, ali i da je povećanje mađarskih investicija u BiH zajednički interes obe države“.

"Također, moramo pojačati našu saradnju na polju kulture, čekamo studente iz Bosne i Hercegovine da dođu u Mađarsku", napisala je Novak na Instagramu.

Ona se u drugoj objavi pohvalila kratkom šetnjom po Sarajevu navodeći kako bi voljela da su golubovi, na koje je naišla na Baščaršiji, „glasnici mira“.

"Imali smo vremena za kratku šetnju Sarajevom, na ovom posebnom mjestu susreta kultura. Voljela bih da su ovi golubovi glasnici mira", napisala je Novak u svojim objavama na Instagramu.

Podsjetimo, u bazi Butmir u srijedu, 31. januara, održana je svečana primopredaja komandne dužnosti EUFOR-a.

Kako je javio reporter portala Radiosarajevo.ba, ceremonija je počela tako što je novi komandant EUFOR-a, generalmajor László Sticz, zvanično obilježio primopredaju komandne dužnosti zajedno sa dosadašnjim komandantom EUFOR-a generalmajorom Helmutom Habermayerom.

Komandu nad EUFOR-om preuzeo mađarski general Sticz: Pogledajte kako je bilo na ceremoniji

Komandu nad EUFOR-om preuzeo mađarski general Sticz: Pogledajte kako je bilo na ceremoniji

Sticz i Habermayer obratili su se prisutnima, kao i operativni komandant za Operaciju Althea u BiH generalpukovnik Hubert Cottereau.

Ceremoniji prisustvuju i brojne zvanice, među kojima su i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt te ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Nakon ceremonije uslijedila je vojna parada, uz predstavljanje vojne opreme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije