Karton revolucija u Vlasenici: 'Protiv izgradnje fabrike za hemijsko-termičku obradu plastike!'

0
Radiosarajevo.ba
Karton revolucija u Vlasenici: 'Protiv izgradnje fabrike za hemijsko-termičku obradu plastike!'
Foto: Karton revolucija / Eko-aktivisti protiv gradnje fabrike

Mirno okupljanje u organizaciji neformalne grupe građana "Eko aktivisti Vlasenica" i aktivističkog pokreta Karton revolucija uz podršku brojnih domaćih i regionalnih aktivističkih udruženja i pojedinaca bit će održano u subotu 15.04.2023. godine na gradskom Trgu u Vlasenici.

Okupit će se narod Vlasenice ali i čitave regije Birač i Tuzlanskog kantona koji se protive izgradnji fabrike za hemijsko-termičku obradu plastike u Vlasenici.

Naime, prema najavama firma "Eko plast" iz Vlasenice koja je u vlasništvu načelnika Miće Kraljevića (SNSD) u samom centru grada planira napraviti postrojenje za hemijsko-termičku obradu plastike iz čitave Evrope.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Ukazujući na štetno djelovanje jednog takvog postrojenja po okolinu kao i niz zakonskih propusta prilikom dobijanja samih dozvola aktivisti su u toku mjeseca marta sakupili oko 1.700 potpisa na građanskoj inicijativi kojom se traži hitna zabrana osnivanja i izgradnje fabrike za hemijsko-termičku obradu otpada u Vlasenici. Nažalost, opštinske vlasti Vlasenice prvo su protivno zakonu odbili zaprimiti građansku inicijativu putem protokola pa su nakon što je dostavljena putem pošte istu odbili tretirati.

Sve navedeno je motivisalo građane regije da koristeći demokratsko pravo na mirno okupljanje iskažu svoje stavove i masovnim izlaskom na ulicu pozovu vlast da hitno obustavi izgradnju pomenute fabrike za koju smatraju da bi snažno ugrozila okoliš a samim tim i život na prostoru Vlasenice i regije.

Mirno okupljanje je posebno zanimljivo i po tome što možda i po prvi puta svi građani podjednako, bez obzira na vjersku i etničku pripadnost kao i to iz kojeg grada ili entiteta dolaze, zajednički organizuju jedan ovakav događaj stavljajući u fokus istinske probleme, a ne izmišljene tenzije kojim nas političari truju već 30 godina kako bi sakrili svoj kriminal i nerad.

Ovim putem organizatori pozivaju sve one koji su u prilici da svojim prisustvom podrže mirno okupljanje u subotu od 14h na gradskom Trgu u Vlasenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije