Fabrika u BiH ugasila proizvodnju, 150 radnika poslato kući

2
Radiosarajevo.ba
Fabrika u BiH ugasila proizvodnju, 150 radnika poslato kući
Foto: Arhiv / Fabrika "R-S Silicon"

Italijanska fabrika „R-S Silicon“ u Mrkonjić Gradu, koja proizvodi silicijum metal, prekinula je rad i poslala više od 150 radnika na kolektivni godišnji odmor.

Radnici će ovaj mjesec primiti punu platu, ali sljedeći mjesec ili više ukoliko ne počne proizvodnja, koverta će biti znatno tanja.

Samo manji broj radnika je ostao angažovan na čišćenju fabrike nakon gašenja proizvodnje i na pripremi za eventualno pokretanje pogona kada se za to steknu uslovi. Oni sa kojima smo razgovarali ističu da je moguće da proizvodnja krene u septembru, međutim u opštini kažu da je već za idući mjesec planirano da radnici idu „na čekanje“ na kojem će dobijati 70 posto plate.

Novi italijanski prevoznik pokreće letove za BiH: Poznato odakle i kada stiže prvi avion

Novi italijanski prevoznik pokreće letove za BiH: Poznato odakle i kada stiže prvi avion

Prema riječima načelnika Odjeljenja za privredu i finansije u opštini Mrkonjić Grad Tomislava Todorovića proizvodnja je obustavljena jer „R-S Silicon“, nije više mogao izvoziti robu na međunarodno tržište zbog pandemije koronavirusa.

"Ono što je nama poznato jeste da radnici idu na kolektivni godišnji odmor ovaj mjesec, a jedan mjesec će ići „na čekanje“, gdje će primiti 70 posto plate. To opet daje neku nadu da ljudi neće završiti na ulici, te da će nakon toga opet početi raditi. Firma je proizvela velike zalihe, te ne može da ih isporučuje zbog generalne krize na svjetskom tržištu, njihovih partnera i pada potražnje njihove robe", rekao je Todorović za portal Capital.

On ističe da „R-S Silicon“ predstavlja stratešku firmu za opštinu Mrkonjić Grad, koja zapošljava preko 150 ljudi, koji su uredno primali plate, imali plaćene poreze i doprinose.

Fabriku „R-S Silicon“ osnovala je italijanska kompanija „Metalleghe“ 2015. godine kao rezultat saradnje Italije i Republike Srpske i sjedište joj je u selu Bjelajce, nadomak Mrkonjić Grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije