Karić o pozivu Malagurskog: 'Nećete uspjeti u svojim provokatorskim i zlim namjerama'

15
Radiosarajevo.ba
Karić o pozivu Malagurskog: 'Nećete uspjeti u svojim provokatorskim i zlim namjerama'
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Benjamina Karić

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva oglasila se danas na društvenim mrežama povodom poziva da prisustvuje premijeri propagandnog filma "Republika Srpska: Borba za slobodu", reditelja Borisa Malagurskog.

Ranije je Malagurski na Twitteru otkrio da će se premijera održati 11. januara, ali nije naveo tačnu lokaciju.

Gradonačelnicu Sarajeva pozvao je da prisustvuje premijeri, a sada je stigao odgovor gradonačelnice.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Benjamina Karić pozvala da se zabrani prikazivanje filma "Republika Srpska: Borba za slobodu"

Benjamina Karić pozvala da se zabrani prikazivanje filma "Republika Srpska: Borba za slobodu"

"Poziv na projekciju filma Borisa Malgurskog o Republici Srpskoj je samo jedna u nizu provokacija koje pristižu posljednjih dana.

Članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Anđelina Ošap Gaćanović, očito politički instruirana, tvrdi da 'bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe ne postoji', pojedini srpski historičari u pismu koje su uputili javnosti tvrde isto.

Kao dio kampanje negiranja kontinuiteta bosanske državnosti, Anđelina Ošap Gaćanović svojim glasom protiv onemogućava postavljanje spomenika kralju Tvrtku u Sarajevu, jer je on za nju 'srpski kralj'.

Neustavno obilježavanje 9. januara se seli u Istočno Sarajevo, praktično na kapije grada koji je bio pod terorom agresora i pod najdužom opsadom u modernoj historiji.

Na sve ove provokacije odgovor je isti. Borićemo se istinom, pozivati na čitanje međunarodnih presuda, učiti iz historijskih knjiga koje nisu laž i revizionizam.

Nećete uspjeti u svojim provokatorskim i zlim namjerama. Nisu uspjeli mnogi", poručila je Karić.

Podsjećamo, film Malagurskog o RSu naišao je na otpor u zapadnoj Evropi prije par mjeseci. Prebacuju mu se nacionalistička propaganda i poricanje genocida. O filmu su se tada oglasile i Majke Srebrenice. 

"Film negira genocid, agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu i historiju Bosne i Hercegovine s namjerom da pruži dodatnu snagu negatorima genocida u Srebrenici – onima koji su činili zločine protiv čovječnosti i genocid, onima koji slave te zločince i podržavaju njihove izvršioce", poručile su Majke Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije