Karamatić: Ne mogu podržati one koji blokiraju i uzvikuju Tekbir i Allahu ekber

Radiosarajevo.ba
Karamatić: Ne mogu podržati one koji blokiraju i uzvikuju Tekbir i Allahu ekber
Gostujući u sinoćnjem Dnevniku mostarske Naše TV, Mario Karamatić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH i predsjednik HSS-a BiH, govorio je o pronlemima boračke populacije i aktuelnim protestima.

"Ne mogu podržati one koji blokiraju prometnice uzvikujući Tekbir i Alahu ekber, jer je pod tim pokličima ubijan moj narod", rekao je Karamatić i založio se objavu registra branitelja kako bi se znalo tko su stvarni, a tko lažni branitelji.

Dodao je da zna ljude koji su po nekoliko puta ranjavani a nemaju nikakva prava, kao i one koji uopće nisu bili u HVO-u, a primaju neke naknade.

"Broj lažnih branitelja u slučaju Armije RBiH je, vjerujem, deset puta veći. I to je razlog zbog čega SDA i sve bošnjačke stranke ne dozvoljavaju Hrvatima upliv u Federalno ministarstvo branitelja, da postavimo pomoćnika ministra, a kamo li da nam prepuste ministarstvo", kazao je Karmatić.

Izrazio je i nezadovoiljstvo raspodjelom sredstava između demobiliziranih pripadnika dvije vojne komponente.

"Kada je uspostavljena Federacija raspodjela sredstava je bila 1:2,3. Na marku koja je išla pripadnicima HVO-a 2,30 KM išlo je bivšim pripadnicima Armije RBiH. Prije pet-šest godina radili smo ozbiljnu analizu koja je pokazala da je već tada odnos bio jedan prema 13,5. Znači na jednu marku pripadnicima HVO-a 13,5 maraka je išlo pripadnicima Armije RBiH, a ja vjerujem da je danas taj omjer 1:20", izjavio je Karamatić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije