12 udruženja traži od Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida

1
Radiosarajevo.ba
12 udruženja traži od Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida
Foto: EPA-EFE / Potočari

Navršile su se dvije godine od pravosnažne presude Radovanu Karadžiću, kada je 12 organizacija žrtava napisalo apel i poziv svjetskim i evropskim institucijama u kojem su, između ostalog, tražile da se ime Radovana Karadžića ukloni sa studentskog doma na Palama.

Pozdravljamo skidanje natpisa/table sa navedenog doma i određene akcije međunarodnih institucija nakon našeg pisma/apela, navode iz udruženja žrtava rata i svjedoka genodica, logoraša, nestalih, ubijene djece Sarajeva.

Protekle dvije godine su pokazale da presuda Karadžiću ne samo da nije osujetila i smanjila negaciju genocida, već su negatori genocida još jače i snažnije pojačali svoje negatorsko djelovanje.

S tim u vezi, ponovo pozivamo međunarodne institucije, posebno međunarodne predstavnike u BiH da hitno pristupe zaustavljanju svih oblika negiranja genicida i da HITNO visoki predstavnik u BiH nametne Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije