Karadžić se žalio 'po 50 osnova': Nepravedno su mi presudili

BIRN - Justice Report
Karadžić se žalio 'po 50 osnova': Nepravedno su mi presudili
/ FOTO: EPA/Radiosarajevo.ba
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uložio je najavu žalbe na prvostepenu presudu kojom je krajem marta osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Karadžić je najavio da će se žaliti po čak 50 osnova.

 

U propratnoj izjavi, koju je novinarima prenio njegov branilac Peter Robinson, Karadžić tvrdi da “nije imao pravično suđenje, niti pravičnu presudu pred Haškim tribunalom”: “Sudsko vijeće ga je unaprijed smatralo krivim i, potom, konstruisalo presudu da opravda tu svoju pretpostavku”, naveo je Robinson stav Karadžića.

 

Nigdje ta nepravda nije bila očiglednija, prema Karadžiću, nego u dijelu presude kojom je osuđen za genocid u Srebrenici.

 

„Vijeće je izvelo zaključak da je imao namjeru da ubije zarobljenike iz Srebrenice na osnovu svoje interpretacije jednog šifriranog telefonskog razgovora. Takvo izvođenje zaključka je neosnovano i netačno, te je i presuda nepravična”, tvrdi Karadžić.

 

To je prisluškivani telefonski razgovor koji je 13. jula 1995. Karadžić vodio s Miroslavom Deronjićem, svojim povjerenikom za Srebrenicu, o sudbini hiljada zarobljenika iz Srebrenice koji su tog dana bili dovedeni u Bratunac. Sutradan su iz Bratunca prebačeni na više lokacija u okolini Zvornika, gdje su narednih dana, po presudi, bili organizirano strijeljani.

 

U današnjoj izjavi Karadžić ponovo tvrdi da je prije tačno 20 godina postigao sporazum s američkim izaslanikom Richardom Hoolbrukom da mu neće biti suđeno pred Tribunalom.

 

Tu tvrdnju, sudije Tribunala su na početku procesa, odbile kao irelevantnu za postupak. Karadžić to tumači kao “prvi znak da oni koji provode takozvanu međunarodnu pravdu ignoriraju zakone i činjenice kada im to odgovara”. Uprkos tome, Karadžić je, po sopstvenom uvjerenju, “umjesto da odbaci sud kao ilegalan, sarađivao i bio u potpunosti uključen u suđenje pred Tribunalom”.

 

“Karadžić je iskreno vjerovao da će njegovo suđenje biti primjeran proces u kojem će međunarodna zajednica utvrditi istinu o ratu u Bosni. Umjesto toga, on je bio podvrgnut političkom procesu, koji je osmišljen jednostavno da potvrdi demonizaciju njega i bosanskih Srba kao naroda”, naveo je bivši predsjednik RS-a.

 

Poslije petogodišnjeg suđenja i osmogodišnjeg boravka u pritvoru, on ocenjuje da je “međunarodna pravda propao projekat”.

 

“Sudije koje znaju malo o regionu, njegovoj kulturi, njegovim jezicima ili njegovoj historiji, upotrebljavaju procedure koje su strane onima u regionu, sprovode suđenja na stranom jeziku i dolaze do zaključaka koji su strani onome što u regionu znaju da je istina. Nije čudno što zemlje poput SAD-a, Rusije ili Kine odbijaju da dozvole da se njihovim građanima sudi na ovaj način”, naglašava Karadžić.

 

On je izrazio i uverenje da “postojanje međunarodnih sudova sigurno neće utjecati na ponašanje svjetskih lidera niti će ih u bilo čemu odvratiti, niti će oni sklopiti bilo kakav sporazum s međunarodnim posrednikom, ako znaju da ionako neće imati pravično suđenje”

 

„Karadžić poziva svjetske lidere da iniciraju reviziju i ponovno razmotre čitav projekat međunarodne pravde, koji je postao predtekst za upotrebu pravnog sistema u političke svhe”, zaključuje se u izjavi koju je jutros objavio njegov advokat Robinson.

 

O Karadžićevoj žalbi, koju je jutros najavio, odlučivat će Apelaciono vijeće sudskog Mehanizma u Haagu, koji je pravni nasljednik Haškog tribunala. Za odluku ne postoji rok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije